PUBLICITÉ

Terug naar school: neem goede voornemens aan voor de tussendoortjes!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2016 - 11h54
-A +A

Nu het nieuwe schooljaar van start gaat, is het het moment om na te denken over de tussendoortjes en de snacks  die u uw kind(eren) gaat meegeven voor de pauzes. Ze kunnen echte pijnpunten worden... of u net helpen om de voeding van kinderen over de hele loop van de dag evenwichtig te houden. Maak de juiste keuzes!

PUB

Snacks op school zijn niet goed voor de gezondheid

We weten allemaal dat kinderen niet genoeg fruit en groenten eten, ook al ligt de consumptie van deze producten in deze bevolkingroep nog het hoogst. Zo eet amper 64% van de kinderen elke dag fruit, en minder dan een derde van hen eet er voldoende. 77% van de kinderen eet elke dag groenten, maar ook hier is het aandeel van de kinderen die genoeg groenten eten niet groter. Tussendoortjes of snacks op school zijn dus een gedroomde kans om meer fruit en/of groenten in de voeding te integreren! 

Onevenwichtige snacks op school

Uit een studie van het Franstalige CRIOC blijkt dat de grote meerderheid van de jongeren overdag niet evenwichtig eet:

  • om 10 uur bestaat het tussendoortje  vooral uit koekjes, chocolade of chocoladerepen. Amper 13% van de kinderen eet tijdens de speeltijd een stuk vers fruit als snack
  • ‘s middags kiezen jongeren vooral voor een maaltijd met boterhammen of broodjes op school. 6% eet daarbovenop nog chocolade, evenveel jongeren eten koekjes. Maar nog minder fraai is dat amper 7% fruit of groenten eet en amper 2% een melkproduct.
  • om 16 uur zijn jongeren minder geneigd om snacks te eten, maar als ze het doen is het aandeel van fruit en groenten iets groter – in totaal 20%. Maar ook tijdens het vieruurtje blijven koekjes de onbetwiste winnaars. 

Opmerking: almaar meer scholen raden aan - de ene al met iets meer energie dan de andere - om kinderen gezonde tussendoortjes te geven, vooral dan de allerkleinsten (dat komt in de lager school vaak voor). De systemen van gezamenlijke tussendoortjes, waarbij de ouders een rolbeurt hebben om voor de hele klas een lichte maaltijd te voorzien - of de school gewoon zelf het initiatief neemt - komt over het algemeen ook de consumptie van fruit en groenten ten goede.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2016 - 11h54

OIVO, www.oivo.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vieruurtjes met verstand ! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Of uw kind nu drie of vijftien jaar oud is, na een schooldag heeft het vaak reuzenhonger. Op weg naar huis is er wellicht een bakker of bent u in de verleiding om u uw kind eender wat toe te stoppen om zijn honger stillen: een koek, een chocoladebroo...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Te strenge diëten zijn slecht voor kinderen! Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Behalve bij enkele zeldzame ziektes* is er geen reden om een kind een dieet met allerlei beperkingen op te leggen. De aandacht moet eerder gaan naar het corrigeren van foute gewoontes en het weer in evenwicht krijgen van de voeding. Maar wat betekent...

Meer artikels