Nu het nieuwe schooljaar van start gaat, is het het moment om na te denken over de tussendoortjes en de snacks die u uw kind(eren) gaat meegeven voor de pauzes. Ze kunnen echte pijnpunten worden... of u net helpen om de voeding van kinderen over de hele loop van de dag evenwichtig te houden. Maak de juiste keuzes!

Snacks op school zijn niet goed voor de gezondheid
We weten allemaal dat kinderen niet genoeg fruit en groenten eten, ook al ligt de consumptie van deze producten in deze bevolkingroep nog het hoogst. Zo eet amper 64% van de kinderen elke dag fruit, en minder dan een derde van hen eet er voldoende. 77% van de kinderen eet elke dag groenten, maar ook hier is het aandeel van de kinderen die genoeg groenten eten niet groter. Tussendoortjes of snacks op school zijn dus een gedroomde kans om meer fruit en/of groenten in de voeding te integreren!
Onevenwichtige snacks op school
Uit een studie van het Franstalige CRIOC blijkt dat de grote meerderheid van de jongeren overdag niet evenwichtig eet:
- om 10 uur bestaat het tussendoortje vooral uit koekjes, chocolade of chocoladerepen. Amper 13% van de kinderen eet tijdens de speeltijd een stuk vers fruit als snack.
- ‘s middags kiezen jongeren vooral voor een maaltijd met boterhammen of broodjes op school. 6% eet daarbovenop nog chocolade, evenveel jongeren eten koekjes. Maar nog minder fraai is dat amper 7% fruit of groenten eet en amper 2% een melkproduct.
- om 16 uur zijn jongeren minder geneigd om snacks te eten, maar als ze het doen is het aandeel van fruit en groenten iets groter – in totaal 20%. Maar ook tijdens het vieruurtje blijven koekjes de onbetwiste winnaars.
Opmerking: almaar meer scholen raden aan - de ene al met iets meer energie dan de andere - om kinderen gezonde tussendoortjes te geven, vooral dan de allerkleinsten (dat komt in de lager school vaak voor). De systemen van gezamenlijke tussendoortjes, waarbij de ouders een rolbeurt hebben om voor de hele klas een lichte maaltijd te voorzien - of de school gewoon zelf het initiatief neemt - komt over het algemeen ook de consumptie van fruit en groenten ten goede.
OIVO, www.oivo.be