PUBLICITÉ

Tepelhofbeharing: nog altijd een groot taboe

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 03/03/2017 - 13h59
-A +A

"Jonge meisjes durven er niet over praten als ze een afspraak maken", aldus dr. Catherine De Goursac*, esthetisch arts.

Het is duidelijk: tepelhofbeharing is nog altijd taboe en leidt vaak tot zware complexen.

Ziehier enige uitleg en ontharingsoplossingen om tepelhofbeharing te verwijderen.

PUB

Borstbeharing: een frequent probleem

Tepelhofbeharing komt frequent voor. Het zijn harendie rond de hele tepelhof groeien. Het zijn er tussen tien en twintig.

De oorzaak is vaak een kleine hormonale stoornis, waarbij er iets minder vrouwelijke hormonen geproduceerd worden dan mannelijke (testosteron). Die stoornis kan onder meer te wijten zijn aan een slecht aangepaste pil (progesteron) of aan een andere endocriene stoornis: abnormale cycli, een eierstokcyste, stress (via cortisol, het stresshormoon), ...

Om die hormonale oorzaak op te sporen, volstaat een hormonaal bloedonderzoek.
Eén van de andere meest voorkomende oorzaken is genetisch: sommige vrouwen hebben wegens erfelijke factoren iets meer beharing, en de tepelhof (areola) is daarbij een 'voorkeurplaats'.
 

Hoe krijgt u tepelhofbeharing weg?

Die beharing is vrij moeilijk te verwijderen: ze is hardnekkig, en de huidige epilatietechnieken helpen niet.
Scheer vooral de haartjes op die plaats niet af, anders dreigen ze twee keer sneller terug te groeien. Epileercrèmes en was zijn af te raden, net als epilatie met een tangetje, tenzij u er extra op let dat u de onderkant van de haarwortel (bulbus) verwijdert. Die wordt immers sterker als u het haar afbreekt.

De tepelhof bevat testosteronreceptoren, maar er bestaat een crème met een werkzame stof die het lokale testosteron blokkeert. De resultaten zijn echter zeer wisselend en weinig overtuigend.
Zelfs met een laserbehandeling is de tepelhof een moeilijk te behandelen zone.

Er zijn dan ook meer sessies nodig met minder tussentijd. Meestal start men met 3 sessies met telkens 4 weken tussentijd, die vervolgens verlengd wordt tot eerst 2 en dan 3 maanden. Uiteindelijk is het de bedoeling om in totaal 6 tot 8 sessies te hebben, met evenwel een goed resultaat.

De haargroeicyclus op die plaats duurt ongeveer één jaar. Zodra er gestart wordt met laserepilatie worden dan ook alleen de haren in de groeifase getroffen. Dat betekent ook dat er van bij het begin van de laserepilatie bijna geen haartjes meer zichtbaar zijn rond de tepelhoven. Ze hebben immers niet de tijd om voldoende terug te groeien tussen elke sessie.
Wel moeten de sessies gespreid worden over één jaar, om alle 'haargroeiaanvallen' definitief de kop in te drukken.

De resultaten kunnen verschillen van vrouw tot vrouw. Alles hangt af van de voordien gebruikte epilatiemethoden. Die hebben immers misschien de haartjes net versterkt, waardoor ze laserresistent zijn geworden.
Het resultaat is blijvend, tenzij een nieuwe hormoonontregeling nieuwe beharing doet ontstaan...

Laserepilatie van de tepelhoven is niet erg pijnlijk. Na elke sessie ontstaat er een rode plek, maar die is na 10 à 15 minuten alweer verdwenen. De prijs bedraagt ongeveer € 40 per sessie.

Opgelet: particulieren kunnen voortaan kleine laserepilators kopen. Die zijn echter af te raden voor tepelhofontharing, want tepelhoven behoren tot de zones waarbij epilatie de haargroei net dreigt te stimuleren. Deze lasertoestelletjes zijn niet krachtig genoeg om de haarbulbus te vernietigen en dreigen integendeel de haargroei te versterken en te stimuleren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 03/03/2017 - 13h59

* Dr. Catherine de Goursac beoefent al meer dan twintig jaar esthetische geneeskunde. Ze is lid van de 'Société française de médecine esthétique' (Franse vereniging voor esthetische geneeskunde), lid van de raad van bestuur van de 'Association française des médecins esthéticiens' (AFME, Franse vereniging voor esthetisch artsen) (www.afme.org) en secretaris van de 'Association française d'anti-aging' (Franse vereniging voor antiveroudering).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Het gezicht epileren: ook mannen zijn geïnteresseerd! Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h46

Beharing neemt toe naarmate men ouder wordt en toch zijn het vooral jonge mannen die een beroep doen op gezichtsepilatie . Ze zijn gevoeliger voor die haartjes , die ze onesthetisch vinden. Wat zijn wat epilatie betreft de belangrijkste vragen van de...

Laser-epilatie voor een huid zonder haartjes Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Sinds de officiële goedkeuring van de eerste toestellen, dertien jaar geleden, kende laser-epilatie een steeds groeiend succes. Deze techniek wordt tegenwoordig door heel wat mensen toegepast.

Uw bruine kleurtje kwijt? Het moment voor een laser-epilatie! Geüpdatet op 07/11/2011 - 15h27

Bij laserepilatie wordt een lichtstraal via de melanine in de haartjes naar de haarzakjes geleid die dan vernietigd worden. Maar melanine is ook het pigment dat onze huid kleurt na het zonnen. Daarom mag laserepilatie niet worden toegepast op een geb...

Te veel beharing, is dat een ziekte? Gepubliceerd op 28/08/2012 - 11h30

Onze maatschappij laat ons geen keuze: als vrouw kan men ofwel behaard zijn, ofwel toonbaar zijn. Een combinatie is uitgesloten. In deze context, kan overtollige beharing voor sommigen een echte handicap zijn. Waaraan is die beharing te wijten en hoe...

Meer artikels