PUBLICITÉ

Tenniskuit onder de loep

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/09/2011 - 11h05
-A +A

De tenniselleboog of epicondylitis is een bekende blessure bij tennissers. Maar wie tennist, kan ook last krijgen van een tennisleg of tenniskuit, dat is een gedeeltelijke scheur van de kuitspier. Een woordje uitleg en tips om dit type ongevallen te voorkomen.

PUB

Tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door repetitieve handelingen, door het krachtig omknellen van de tennisraket met de vingers en door de zware schokgolf bij elke balslag. Het is een typisch letsel bij tennisspelers. Het trauma, ook bekend als epicondylitis of tendinitis van de elleboog, is te wijten aan een ontsteking van de pezen die zich manifesteert door pijn in de elleboog met mogelijke uitstraling naar de pols.

Een ander typisch letsel bij tennissers is de tennisleg, tenniskuit of zweepslag.

 

Tenniskuit

Het is een vaak voorkomend letsel dat vooral tennisspelers van boven de veertig treft. De tennisleg of tenniskuit is een scheur van de spiervezels in de kuit. De scheur ontstaat heel plots, soms al na enkele minuten spelen, en veroorzaakt een plotselinge, hevige pijn.

De scheur doet zich voor in de mediale kop van de gastrocnemius (de oppervlakkige kuitspier). Deze spiergroep wordt sterk belast door het benenspel en het herhaaldelijk steunen en neerkomen van het been op het terrein. Het vele lopen, het herhaaldelijk steunen en aanzetten enzovoort is vermoeiend; het vaak en plots versnellen gebeurt bruusk en is van een aldoor wisselende intensiteit afhankelijk van de ondergrond waarop gespeeld wordt. Al deze bewegingen zijn erg belastend voor de kuitspier.

 

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/09/2011 - 11h05

www.irbms.com ; www.medecinedusport.fr, geraadpleegd op 13 september 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roestende gewrichten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 13h01

Het is niet omdat u ouder wordt dat u uw sportieve of andere activiteiten moet stopzetten. Het volstaat om enkele voorzorgen te nemen en, als u gewrichtspijn krijgt, snel te reageren, zodat u een normaal leven kunt blijven leiden.

Van flebitis tot longembolie Gepubliceerd op 01/12/2014 - 16h18

Er worden elk jaar meer dan 11.000 gevallen van flebitis gediagnostiseerd in België Naast dat flebitis spataderen en oedemen kan veroorzaken in de benen, kan flebitis ook leiden tot een longembolie, een aandoening die nog al te vaak een dodelijke afl...

Meer artikels