PUBLICITÉ

Tenniselleboog: doelstelling op lange termijn

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00
-A +A

Een tenniselleboog (tennis elbow) is een ontsteking van de pezen ter hoogte van de elleboog. Deze aandoening is zeer vaak te wijten aan een te intensief gebruik van de spieren van de onderarm, bijv. bij het tennissen. Vandaar de naam. Een Nederlandse studie vergeleek de doeltreffendheid van verschillende behandelingen en toont aan dat corticoïden op lange termijn minder doeltreffend zijn dan fysiotherapie of zelfs geen behandeling/therapeutische abstinentie.

PUB
Overzicht

Meerdere spieren van de onderarm, die met name de extensie en de rotatie van de hand controleren, hechten aan het bot met pezen die aanhechten onderaan het bot van de arm, de humerus. Deze spieren worden soms intens belast bij bepaalde sporten, zoals tennis of golf. Dit kan leiden tot een ontsteking, "tenniselleboog" of epicondylitis genoemd. Deze ontsteking wordt gekenmerkt door pijn in het laterale deel van de elleboog die zo hevig kan zijn dat bepaalde bewegingen onmogelijk worden. In de meeste gevallen regresseren deze symptomen spontaan na 6 maanden tot één jaar. De behandeling bestaat in rust en dus stopzetting van de sport- of andere activiteiten die aan de basis liggen van de klachten. Om de pijn te verlichten geeft men gewoonlijk anti-inflammatoire middelen per os in de vorm van een zalf. Ook massage kan doeltreffend zijn. Als de pijn aanhoudt, worden vaak lokale infiltraties met corticoïden voorgeschreven.

In alle zachtheid

Een team Nederlandse artsen heeft een studie uitgevoerd bij 185 personen die in drie groepen werden ingedeeld. De eerste groep kreeg gedurende 6 weken injecties met corticoïden. De tweede groep kreeg fysiotherapie (sessies met ultrageluid, massages met fricties en revalidatie-oefeningen), eveneens gedurende 6 weken. De derde groep, de controlegroep, kreeg geen specifieke behandeling.De evaluatie van de gezondheidstoestand van de patiënten na 6 weken behandeling toonde een slaagpercentage van 92% voor corticoïden, 47% voor fysiotherapie en 32% in de controlegroep. Deze resultaten pleiten dus sterk voor het gebruik van corticoïden.Maar op langere termijn (na één jaar) rapporteerden de artsen een slaagpercentage van 91% voor fysiotherapie tegen slechts 69% voor corticoïden en 83% voor de controlegroep. Deze resultaten kunnen worden verklaard door een hoog recidiefpercentage in de groep die werd behandeld met corticoïden.Deze eerste resultaten moeten nog worden bevestigd. Men kan zich vragen stellen bij de te snelle hervatting van de activiteiten (tennis of een andere activiteit) na een behandeling met corticoïden zodra de pijn enigszins verlicht is. Het belang van een goede revalidatie is in elk geval bewezen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00 Bouter L. M. Lancet 2002; Volume 359, Number 9307.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
TENNISELLEBOOG

De "Tenex Elbow Shock Absorber", geneest en voorkomt alle armblessures, pols, elleboog, schouder als het aan de pols gedragen wordt en alle beenblessures als het aan de enkel gedragen wordt.
De Tenex E.S.A. is zo efficiënt dat het de één jaar werkingsgarantie draagt en dan ook bij Koninklijk besluit erkend is als "Medisch hulpmiddel.
je mag de Tenex E.S.A. een gans jaar dragen en indien je niet tevreden bent met het resultaat wordt je volledig terugbetaald, wat nogmaals de eficiëntie van de Tenex E.S.A. aangeeft.
Mvg,
Willy Andreina

PUBLICITÉ
Lees ook
Tenniselleboog: lithotripsie inefficiënt Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

Extracorporale lithotripsie heeft haar doeltreffendheid bewezen bij de behandeling van nierstenen, maar begeeft zich ook op het terrein van de reumatologie. Een tenniselleboog wordt vaak behandeld met lithotripsie, maar de techniek blijkt niet te wer...

Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

Roken en astma: redde wie zich redden kan! Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Astma is een ziekte die niet altijd goed begrepen wordt door wie eraan lijdt. Ze omvat twee specifieke aspecten: de ene - bronchoconstrictie of de astma-aanval - is goed zichtbaar, de andere - ontsteking van de bronchiën - niet. De eerste wordt behan...

Meer artikels