PUBLICITÉ

Tendinitis zei u?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/04/2017 - 14h07
-A +A

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen?  Hoe is ze te genezen?

Ziehier wat u moet weten.

PUB

Waarom hebben wij tendinitis?

Tendinitis is een peesontsteking door overbelasting of microtrauma's. Pezen zijn vezelachtige structuren die de spier verbinden met het bot en weinig rekbaar zijn (maximum 4 tot 8%). Een scheur in enkele vezels volstaat om een ontstekingsreactie op gang te brengen.

Wie ontsteking zegt, zegt pijn

De pijn kan geleidelijk optreden, in rust of bij inspanning. Soms gaat het echter slechts om lichte hinder of - in geval van ernstige tendinitis - om bewegingsbeperking. De pijn kan ook uitstralen naar de spier, die dan zelf pijnlijk wordt. De pijn ontstaat bij druk op de spieraanhechtingen en bij excentrische werking van de spier.

In de regel zijn de symptomen echter de volgende:

 • lokale pijn,
 • ontstekingstekens (zeer warme, gezwollen, rode en aanraakgevoelige zone),
 • het aangetaste lidmaat is moeilijk te bewegen.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

 • Als de pijn en/of de ontsteking langer dan een week aanhouden.
 • Als de pijn en de ontsteking regelmatig terugkeren.
 • Als de pijn zeer hevig is.

De pijn en de bewegingsstoornis kunnen zo ernstig zijn dat er te vrezen valt voor een breuk, een pees- of een spierscheur.

Is dat inderdaad het geval, stop dan met elke activiteit, laat een verband aanleggen om de lidmaat te mobiliseren en ga naar het ziekenhuis. Daar moet een röntgenfoto uitmaken of er sprake is van een breuk en moet er zo nodig een echografie uitgevoerd worden om eventuele peesletsels aan het licht te brengen.

Epicondylitis (tenniselleboog) en co

Tendinitis treft meestal de schouder, maar kan het ook gemunt hebben op enkels, polsen, handen, knieën, voeten, heupen en ellebogen.

Als werken riskant wordt

Tendinitis komt uiteraard het vaakst voor bij sporters, maar sommige beroepen met repetitieve bewegingen (tuiniers, metselaars, grondwerkers, muzikanten, schilders,…) lopen eveneens risico.

Is tendinitis te genezen?

De genezing kan snel verlopen, maar evengoed maanden of zelfs een jaar duren. Rust (of aangepaste activiteiten, afhankelijk van het geval) is essentieel. De arts schrijft in de meeste gevallen ontstekingsremmers voor en zo nodig infiltraties met corticoïden.

Bij een trauma wordt de aangetaste lidmaat soms gespalkt. Houdt het probleem aan, dan wordt fysiotherapie (ultrasonen, lasers en elektrische stroom) overwogen. Nadien is vaak kinesitherapie noodzakelijk. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep de enige oplossing.

Wat moet u doen?

 • Rusten.
 • Twee à drie keer per dag ijs leggen op de gevoelige zone.
 • Wachten tot de pijn verdwijnt.
 • De training voorzichtig hervatten en vooraf spieropwarmingsoefeningen doen.
 • Ontstekingsremmers nemen en eventueel infiltraties laten uitvoeren met corticoïden.

Wat mag u niet doen?

 • Verder blijven werken of trainen als eenmaal vaststaat dat u tendinitis hebt.
 • De spieren bruusk uitrekken.

Vermijd conflicten

Tendinitis is het gevolg van een conflict tussen de sporter en de discipline die hij beoefent, het materiaal dat hij gebruikt of de omgeving.

Externe oorzaken:

 • de kwaliteit van de ondergrond (slecht onderhouden terrein of piste),
 • verandering van ondergrond, onaangepast of verkeerd afgesteld materiaal.

Oorzaken die losstaan van externe factoren:

 • statiekafwijkingen (wervelkolom, onderste ledematen),
 • verkeerde trainingsmethoden,
 • ouderdom (veroudering van de pezen, het risico neemt toe vanaf 40 jaar),
 • ongezonde levensstijl en voeding (slecht gebit, onvoldoende vochtinname).

Goed om te weten

Let op voor infecties. Een open wonde kan immers tendinitis veroorzaken, doordat er zich microben nestelen onder de huid. De pijn is soms zo hevig dat u uw normale bezigheden moet stopzetten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 22/06/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/04/2017 - 14h07
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tendinitis: wat zijn de oorzaken en hoe raakt u ervan af? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 11h44

Tendinitis of peesontsteking begint met lichte spierpijn. Geleidelijk aan wordt die pijn heviger en ook hinderlijk. Met enkele eenvoudige maatregelen om uw pezen te beschermen tijdens uw activiteiten op het werk en in uw vrije tijd kunt u de kwaal no...

MSA's treffen ook de onderste ledematen! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

MSA's of musculoskeletale aandoeningen zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten. Deze aandoeningen spelen een zeer belangrijke sociale en economische rol. Preventie moet zich richten op alle soorten MSA's , onder meer op de aando...

Veilig rolleren Geüpdatet op 10/05/2005 - 00h00

Rolleren (of inlineskaten) is bijzonder sterk in trek. In de stad kan het immers een prettig vervoermiddel zijn, maar evengoed een volwaardige sport. Wel moet u de risico's kunnen inschatten, om ongevallen te vermijden.

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn Gepubliceerd op 03/04/2013 - 11h33

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder . De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de...

Meer artikels