Tendinitis: wat zijn de oorzaken en hoe raakt u ervan af?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 11h44
-A +A

Tendinitis of peesontsteking begint met lichte spierpijn. Geleidelijk aan wordt die pijn heviger en ook hinderlijk. Met enkele eenvoudige maatregelen om uw pezen te beschermen tijdens uw activiteiten op het werk en in uw vrije tijd kunt u de kwaal nochtans voorkomen. Zo vermijdt u dat u gedwongen rust moet nemen. 

PUB

Tendinitis is een ontsteking in een pees?

Tendinitis is een spier-bot ontstekingPezen bestaan uit elastische vezelachtige structuren die de spier verbinden met het bot. De kwaal komt vaak voor bij actieve mensen, en niet alleen bij beroeps- of zondagssporters. Ook  op het werk is tendinitis een vaak voorkomende kwaal. Veel beroepen vereisen namelijk repetitieve handelingen die pijnklachten geven. De pols, de elleboog, de schouder, de knie en de Achillespees zijn de belangrijkste getroffen zones.

Niets is zo erg voor iemand die actief is als te moeten stilzitten om een tendinitis te laten genezen. Deze kwaal is nochtans perfect te voorkomen. Als u goede gewoontes aankweekt, kunt u vermijden dat uw pezen overbelast worden. Tendinitis ontstaat als u een te belastende inspanning doet (te intens of te vaak) en die u ook voortzet hoewel uw lichaam aangeeft dat het aan zijn grens zit. Bent u een doe-het-zelver, gaat u vaak joggen of hebt u een zittend beroep? Neem dan eens de tijd om stil te staan bij uw bewegingen, uw houding en het gebruikte materiaal.

Ook als u regelmatig een sportieve activiteit beoefent, moet u voor- en achteraf altijd stretchoefeningen doen om tendinitis te voorkomen. Voor de inspanning warmt u ermee uw spieren op, na de inspanning ontspant u ze zo. Gaat u na een lange periode van inactiviteit weer aan het sporten?  Drijf de duur en de intensiteit van de sportsessie dan geleidelijk aan op. En mijd vooral te grote schoenen of een te laag fietsstuur! Onaangepast materiaal is vaak de oorzaak van blessures.

Tendinitis komt vaak voor op het werk

In sommige beroepen worden altijd dezelfde spieren belast. Een buitenschilder kan schouder- of nekklachten krijgen, een kassierster kan last krijgen aan haar polsen, een tuinier aan zijn knieën, enz. Spot niet met uw collega als die werkongeschikt is door de muis van zijn pc. Het kan ook u overkomen. Regelmatig een pauze inlassen, afwisseling in de houding en geschikt materiaal helpen tendinitis op het werk voorkomen. Praat erover met de arbeidsarts.

Bent u van plan om het gelijkvloers te schilderen? Uw pols en schouders zullen het enkele dagen zwaar te verduren krijgen. Gebruik een telescopische houder. U zult sneller vooruitgaan en uw pezen zullen minder belast worden. Als u verhuist, wissel dan eens van rol met iemand anders. Zo vermijdt u dat niet altijd dezelfde persoon de dozen uit de vrachtwagen haalt of de meubels de trap op moet dragen. Houd uw rug altijd goed recht en verdeel de last over uw hele lichaam.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/03/2016 - 11h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

MSA's treffen ook de onderste ledematen! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

MSA's of musculoskeletale aandoeningen zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten. Deze aandoeningen spelen een zeer belangrijke sociale en economische rol. Preventie moet zich richten op alle soorten MSA's , onder meer op de aando...

Hoe een tenniselleboog voorkomen en genezen? Gepubliceerd op 01/07/2014 - 16h07

Wereldwijd spelen ongeveer 100 miljoen mensen tennis. Eén op de drie heeft echter last van de fameuze tenniselleboog ("tennis elbow") of zal er nog mee te maken krijgen. Reden genoeg voor een artikel!

Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn Gepubliceerd op 03/04/2013 - 11h33

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder . De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de...

Meer artikels