PUBLICITÉ

Telegeneeskunde: de medische zorg van de toekomst?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44
-A +A

Hebt u al gehoord van telegeneeskunde? Het verstrekken van medische zorg op afstand is vandaag al een feit. Maak er kennis mee en vorm uw mening…

PUB

Telegeneeskunde: hulp van op afstand

Telegeneeskunde betekent letterlijk geneeskunde van ver, op afstand dus. Voor de patiënten kan zich dat concreet op verschillende manieren vertalen:

  • Als aanvulling op de geneeskunde tout court, iets wat veel artsen al jaren doen: via de telefoon op een vraag antwoorden, een mail sturen om het gebruik van een geneesmiddel uit te leggen, enz.
  • Consultaties op afstand: via de telefoon of Skype.
  • Toezicht op afstand: dat wil zeggen dat de arts gegevens over de gezondheid opvolgt, zoals de uitslag van een bloedafname, de glucosewaarden die in de loop van de dag worden gemeten, enz.
  • Expertise op afstand: als een arts via de telefoon een collega raadpleegt die in een bepaald gebied hypergespecialiseerd is om zijn advies te vragen over een behandeling of een diagnose.
  • Begeleiding op afstand: als een chirurg een patiënt opeert door middel van een robot en de patiënt zich niet in dezelfde operatiekamer bevindt, maar soms duizenden kilometers verder weg.

Al deze vormen hebben met elkaar gemeen dat de arts medische zorg verstrekt zonder fysiek contact te hebben met een patiënt. Misschien lijkt u dat onlogisch: om een patiënt te kunnen behandelen, moet de arts hem toch tegenover hem zitten hebben zodat hij hem kan onderzoeken? Toch zijn velen van mening dat telegeneeskunde een cruciale rol zal spelen in de medische zorg van de toekomst.

Telegeneeskunde:  ongemeen efficiënt

Nemen we als voorbeeld diabetes, een aandoening die zich perfect leent om op afstand te worden opgevolgd. Voor de patiënten is niets zo gemakkelijk als hun arts de waarden van hun bloedsuikerspiegel - ze meten die zelf meerdere keren per dag - door te sturen. Ook de arts heeft er baat bij. Hij werpt een blik op de curven om te zien of alles in orde is en bevestigt dat dan telefonisch aan zijn patiënt. Dat duurt hooguit enkele minuten, misschien zelfs maar een paar seconden. Als de waarden niet goed zijn, zal hij er natuurlijk iets langer over doen. Maar over het algemeen wint de arts zeker tijd en kan hij dus meer patiënten behandelen.

In andere domeinen biedt telegeneeskunde vooral de kans om de knowhow van een hoog gespecialiseerd specialist ter beschikking te stellen aan een grotere groep van patiënten, omdat afstanden hier geen rol meer spelen. Zo kan een MRI waarvan het resultaat voor huisartsen niet duidelijk is aan een specialist worden voorgelegd die in dit gebied die meer ervaring heeft.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/06/2016 - 09h44

Déclaration du Conseil Européen des Ordres des Médecins sur la télémédecine

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een avatar voor een medisch dossier Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

Onderzoekers van IBM maakten een prototype van een visualiseringsoftware die artsen de mogelijkheid biedt om op dezelfde manier om te gaan met medische gegevens als met hun patiënten.

Hersenen en hersentumoren: achterhaalde opvattingen Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

De hersenen opereren zonder de patiënt in een diepe slaap te brengen, of een hersentumor verwijderen in de zone van het spraakvermogen zonder dat de patiënt de spraak verliest... Het is mogelijk en fascinerend. Prof. Hugues Duffau, een Frans neurochi...

De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

Meer artikels