PUBLICITÉ

Tekenen van een melanoom op uw huid? Wacht niet om naar de dokter te gaan!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015 - 09h24
-A +A

We besteden niet genoeg aandacht aan onze huid. Te veel Belgen stellen een bezoek aan de dermatoloog uit en dat om soms banale redenen. Het is nochtans van groot belang dat elk schoonheidsvlekje of een ander verdacht vlekje op de huid aan de dokter gesignaleerd wordt zodat een eventueel melanoom tijdig kan worden opgespoord.

PUB

Melanoom: de huid laat zien dat er iets scheelt…

De tekenen die wijzen op de aanwezigheid van een melanoom of een andere vorm van huidkanker zijn duidelijk herkenbaar. Maar eerst even dit: tegenwoordig horen we vaker over melanomen spreken. Dat komt omdat een melanoom het gevaarlijkste type huidkanker is dat er bestaat en meestal ook een van de dodelijkste. De meeste andere huidkankers zijn makkelijk te behandelen en de kans is klein dat ze gevaarlijke uitzaaiingen ontwikkelen.

Wat zijn de tekenen?

 • Een vlek die verandert van vorm, omvang en kleur.
 • Een vlek die helemaal niet lijkt op de andere die u al op uw huid hebt.
 • Asymmetrisch uitzicht.
 • Een ruig aanvoelende vlek waar velletjes of korstjes van loskomen, of een vlek die   steekt of pijn doet.
 • Een vlek die verschillende kleuren heeft.
 • Jeuk.
 • Een bloeding of wondje waar vocht uitkomt.
 • Een parelmoerachtige glans.
 • Een wonde die niet geneest.

Dankzij de vele informatiecampagnes in de afgelopen jaren kennen veel mensen alvast een aantal van deze tekenen. Maar de verenigingen die aan preventie doen, zoals Euromelanoma, hebben iets alarmerends vastgesteld: ook als patiënten op hun huid tekenen ontdekken die mogelijk kunnen wijzen op een melanoom, stellen ze een bezoek aan de dermatoloog vaak nog uit… en dat om redenen die niet echt verantwoord zijn: de patiënten hebben geen tijd, ze willen de dermatoloog niet onnodig lastigvallen, enz. Andere redenen - waar meer begrip voor is - zijn angst voor de diagnose en de partner, de behoefte om nog heel even te wachten om te laten checken of ze al dan niet gevaarlijk zijn. Melanomen komen nochtans zo’n tien keer minder voor dan andere huidkankers, en in een voor- of beginstadium zijn ze perfect te behandelen. Misschien is de angst dus wel ongegrond. Ook als u een onrustwekkend symptoom ziet, is de kans in ieder geval groot dat het met succes kan worden behandeld. Maar dan moet u er wel naar laten kijken en dus naar de dermatoloog gaan. Wacht dus niet te lang.

Hoe kunt u tekenen van een melanoom op uw huid opsporen?

Euromelanoma merkt op dat we zelf ook moeten uitkijken naar onrustwekkende tekenen tussen twee bezoeken aan de dermatoloog. De vereniging biedt daarom een handleiding aan voor zelfonderzoek. U hebt alleen twee spiegels nodig en een beetje tijd.

 • Controleer de huid van uw hele gezicht, ook uw lippen, in uw mond en achter uw oren.
 • Ook op de hoofdhuid kunnen abnormale vlekjes zitten die mogelijk een melanoom kunnen zijn. Haal met een kam de haren uiteen en werk met strepen (alsof u een haarscheiding maakt). Deze controle is van groot belang (en makkelijker) voor mannen die last hebben van kaalheid.
 • Daarna komen de handen - de handpalmen en de rug – aan de beurt, met de vingers en de ruimte tussen de vingers.
 • Controleer daarna uw bovenlichaam en buik, en voor vrouwen ook de borsten.
 • Daarna komen de armen  aan de beurt. Let erop dat u ze goed optilt om alle kanten te kunnen zien en vergeet ook de oksels niet.
 • Voor de volgende fase hebt u de spiegels nodig. Onderzoek zo uw nek, rug en billen.
 • Vergeet bij het onderzoek van de benen ook de knieholtes en de geslachtsorganen niet.
 • Eindig met de voeten en vergeet ook de voetzolen en de ruimte tussen de tenen niet.

Dat onderzoek mag u elke maand doen, zeker als u een of meerdere risicofactoren voor melanomen hebt: lichte huid, zonnebrand in de kindertijd of puberteit, frequente blootstelling aan de zon, gebruik van zonnebank, veel schoonheidsvlekjes, familiale voorgeschiedenis van huidkanker, ouder dan 50 jaar, of na een orgaantransplantatie.

Het belangrijkste is natuurlijk dat u reageert als u iets op uw huid ontdekt! Euromelanoma organiseert in de week van 4 mei gratis een screeningsweek. U vindt alle informatie op de website http://www.euromelanoma.org/belgie.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015 - 09h24

Euromelanoma

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Euromelanoma: een week om kanker te lijf te gaan Geüpdatet op 11/04/2012 - 09h04

In de week van 7 mei 2012 voert Euromelanoma campagne om het grote publiek en de mensen uit de gezondheidssector te wijzen op de gevaren van huidkanker . Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa.

Kunnen we ontsnappen aan melanomen? Gepubliceerd op 06/09/2017 - 15h41

Een melanoom is een relatief zeldzame huidkanker; in België zijn er ongeveer 1500 nieuwe gevallen per jaar. In 10 à 20% van de gevallen kan een melanoom gevaarlijk worden als het niet op tijd behandeld wordt en er zich uitzaaiingen vormen. «Nochtans...

Melanoom in het oog: een moeilijk opspoorbare kanker Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een oculair melanoom of melanoom in het oog is een zeldzame kanker waarbij de symptomen vaak ook vrij laat verschijnen. Die twee kenmerken bemoeilijken een vroegtijdige diagnose. Hoe manifesteert zich een melanoom in het oog?

Meer artikels