PUBLICITÉ

Tekenbeten: opgelet voor piroplasmose!

Geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 01/05/2014 - 12h44
-A +A

Piroplasmose is vaak dodelijk als ze niet wordt behandeld en komt overal in de wereld voor.

Wat zijn de symptomen van piroplasmose en wanneer moet u met uw hond naar de dierenarts?

Met welke producten kunnen we tekenbeten voorkomen

Bestaat er een vaccin tegen piroplasmose?

E-gezondheid maakt de balans op.

PUB

Teken zijn verzot op onze honden

Als uw hond tussen het struikgewas wandelt of op plaatsen waar hoog gras groeit, of onder sparren loopt, is de kans groot dat hij ongewild een op zijn minst ongewenste gast krijgt: de teek.

Op zoek naar bloed doet deze parasiet, die vooral in de lente en in de herfst actief is, zijn best om uw hond te bijten en zijn anticoagulerend speeksel te injecteren.

Honden krijgen meestal teken wanneer zij zich door hagen, het struikgewas of het hoge gras bewegen.

Het grootste risico lopen ze tijdens de periode:

  • maart tot juni
  • september tot december.

Teken en piroplasmose bij honden

Wanneer een teek zich op uw hond nestelt, bijt ze hem allereerst, zet zich vervolgens vast en zuigt dan zijn bloed. Bij dit laatste komt het bloed van de hond in contact met het speeksel van de teek, dat op haar beurt boordevol andere parasieten kan zitten met de naam "babesia canis" of "piroplasmen". Zij veroorzaken piroplasmose. 
Het duurt ongeveer 48 uur nadat de teek zich heeft vastgezet om de parasiet aan de hond over te dragen.

Deze piroplasmen gaan direct de rode bloedlichaampjes van de hond aanvallen om zich daar te vermenigvuldigen. Deze massale reproductie in de rode bloedlichaampjes zorgt ervoor dat ze openbarsten, zodat er nieuwe babesiaparasieten in het bloed terechtkomen. Deze nieuwe parasieten gaan onmiddellijk op zoek naar rode bloedlichaampjes om zich nogmaals te vermenigvuldigen!

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 06/06/2006 - 00h00 et mis à jour par Anne Pensis, Dierenarts le 01/05/2014 - 12h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insectenbeten: het kan ook uw hond overkomen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Ook gezelschapsdieren kunnen last hebben van insectenbeten ! Die insecten kunnen vliegende insecten zijn (bijen, wespen, muggen...), op de grond leven (mieren) of op planten of andere dieren (teken, vlooien). Ze wachten gewoon tot uw hond langskomt e...

Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Meer artikels