PUBLICITÉ

Teken: een infectie vermijden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/08/2003 - 00h00
-A +A

Elke zomer worden verschillende gevallen vastgesteld van de ziekte van Lyme, een besmetting die overgebracht wordt door teken. Als ze niet gediagnosticeerd wordt, kan ze neurologische schade veroorzaken. Vandaar dat u maar beter goed geïnformeerd kunt zijn en uw huid na elke boswandeling grondig moet inspecteren, kwestie van de teek te kunnen opsporen en correct te verwijderen, en de wonde te ontsmetten.

PUB

Sommige teken brengen de zogenaamde Borrelia Burgdorferi over, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ze schuilen in bossen en verspreiden zich tot in de tuinen in landelijke gebieden. Elk jaar worden er honderden gevallen vastgesteld.

Bijtende vampieren

In welk stadium de teek ook zit (larve, nimf of volwassen teek, ook wel imago genoemd), hij is dol op bloederige maaltijden. Hij kan urenlang ongemerkt op zijn prooi zitten om bloed te zuigen, zonder pijn te veroorzaken. Tijdens dit festijn kan het slachtoffer besmet raken met de Borrelia Burgdorferi-bacterie. De infectie gebeurt echter niet systematisch, en het besmettingsrisico is slecht gekend. Het percentage teken dat de bacterie overbrengt, bedraagt naar schatting 15 tot 20 %. Indien de parasiet niet is kunnen verwijderd worden, ligt het besmettingsrisico iets hoger. Wordt het primaire stadium van de infectie overschreden of is de behandeling niet doeltreffend (in 7 % van de gevallen), dan veroorzaakt de ziekte van Lyme neurologische, gewrichts- en hartproblemen (die niet specifiek zijn voor deze aandoening en dus moeilijk te diagnosticeren zijn). En het is niet omdat iemand de ziekte al gehad heeft, dat hij niet opnieuw besmet kan raken.

De teken opsporen en correct verwijderen

Het is dan ook essentieel om de parasiet op te sporen. Vandaar dat u na elke boswandeling grondig uw huid moet onderzoeken. U moet daarbij speuren naar een soort speldenkop van maximum een paar millimeter die in de huid zit. Zodra u de boosdoener hebt gevonden, kunt u hem met twee technieken zonder risico's verwijderen:

  • de tekenverwijderaar is een eenvoudig en heel nuttig instrument dat werkt als een koevoet en een hefboom vormt met de kop van de teek;
  • het epileertangetje is, net als het gebruik van de vingers, doeltreffend, op voorwaarde dat het gehanteerd wordt door een ervaren gebruiker. Het gevaar bestaat immers dat de teek in tweeën gesneden wordt en zijn kop blijft zitten, wat het infectiegevaar verhoogt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/08/2003 - 00h00 De Huisarts nr. 2117, vrijdag 11 mei 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Lyme in tien vragen Gepubliceerd op 09/07/2013 - 16h55

Teken brengen de Borrelia-bacterie over. Die veroorzaakt bij de mens de ziekte van Lyme en wordt overgedragen via een beet. Lees de onderstaande vragen en antwoorden zodat u verder met een gerust hart een boswandeling kunt maken zonder gevaar te lope...

Mijd tekenbeten en voorkom de ziekte van Lyme! Gepubliceerd op 02/06/2015 - 10h52

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die zich nestelen in struikgewas of bebost gebied. Wandelaars die gebeten worden, kunnen zo besmet worden met de bacterie borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. We geven u enkele tips...

Meer artikels