PUBLICITÉ

Teixobactin: vier vragen over het 'nieuwe antibioticum'

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2015 - 09h37
-A +A

Er is een nieuw antibioticum dat doeltreffend is tegen bacteriën die resistent zijn tegen andere behandelingen. Voor onderzoekers is dit alvast een hele opluchting.

Een kennismaking met teixobactin in vier punten.

 

PUB

Waar komt de nieuwe stof vandaan?

Uit de grond! De meeste antibiotica worden trouwens daar ontdekt. Het gamma aan antibiotica is enorm groot. Ze vormen de basis van de 'verdedigingsstoffen' die meestal worden afgescheiden door zwammen, maar soms ook door bacteriën die door microbiologen worden ontdekt en die daarna door de farmaceutische bedrijven worden geproduceerd, aangepast en/of synthetisch nagemaakt om er echte geneesmiddelen van te maken. Het team dat het nieuwe antibioticum heeft ontdekt, is een multidisciplinair consortium met onder meer onderzoekers van een bedrijf uit Boston, maar ook meerdere - hoofdzakelijk Europese - overheidsinstellingen.

Waarom heeft iedereen de mond vol van teixobactin?

Het is een belangrijke ontdekking, want de laatste jaren zijn er op het gebied van de antibiotica maar weinig ontdekkingen gedaan. Maar wat de specialisten in dit domein vooral euforisch stemt, is de methode waarmee dit is bereikt. De meeste organismen in de natuur (90% volgens Forbes) kunnen namelijk niet worden gekweekt in het laboratorium. Alle antibiotica die op dit moment op de markt zijn, komen dus uit organismen die wel in cultuur kunnen gekweekt worden. Het team van Boston heeft nu een  techniek ontwikkeld om bacteriën te exploiteren – samen met de stoffen die ze afscheiden – zonder ze uit hun natuurlijke milieu te halen. Daarmee is dus niet alleen een nieuwe klasse antibiotica ontdekt, maar ook een nieuwe methode om ze te vinden. En dat is veelbelovend voor de toekomst.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2015 - 09h37

Dr. Paul Tulkens, professor emeritus aan de faculteit voor geneeskunde en farmacie van de katholieke universiteit van Louvain.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antibiotica: minder is beter! Gepubliceerd op 08/02/2017 - 11h07

De strijd tegen infecties die resistent zijn tegen antibiotica is voor de overheid vandaag voor een prioriteit. Dat is ook wel normaal: er komen almaar meer van dat soort infecties voor en er vallen ook slachtoffers. Om ze af te blokken, moeten we me...

Alligatorbloed bruikbaar tegen infecties? Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar over afzienbare tijd zouden alligators mensenlevens kunnen redden. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat het bloed van deze weinig geliefde dieren sterk therapeutische eigenschappen bezit. De vondst zou...

Antibiotica, de natuur toont eens te meer de weg Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Het onderzoek van de verdedigingsmechanismen tegen de micro-organismen die in de natuur voorkomen, heeft een nieuwe familie van antibiotica voortgebracht. Verder onderzoek van die nieuwe moleculen zou in de toekomst kunnen leiden tot zeer krachtige a...

Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Meer artikels