PUBLICITÉ

Tegen Parkinson, liever paprika’s dan tabak...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 14h52
-A +A

Roken biedt bescherming tegen de ziekte van Parkinson, dat is een echt dilemma voor gezondheidsjournalisten! Gelukkig komen paprika’s hen te hulp.


PUB

Gezondheid: een ingewikkelde kwestie

Roken is algemeen gesproken schadelijk voor de gezondheid. Sigaretten vergroten het risico op heel veel soorten kanker (in de eerste plaats longkanker, maar ook mond-, keel-, blaaskanker, enz.). Het is voor de volksgezondheid dus een heel belangrijke boodschap dat we moeten stoppen met roken. Niemand die daar ook aan twijfelt.
Maar ons lichaam en de interacties ervan met wat we binnen krijgen, liggen ingewikkeld. Zelfs aan tabak is blijkbaar nog iets positiefs, want roken heeft een beschermend effect op de ziekte van Parkinson. Tot nog toe was het moeilijk om die link te vermelden, ook al is die al in heel veel studies aangehaald. Er is om te beginnen nog geen oorzakelijk verband vastgelegd en het is denkbaar dat mensen die erfelijk belast zijn met de ziekte van Parkinson eerder niet zullen roken dan wel. Roken afschilderen als een potentieel beschermend element tegen de ziekte van Parkinson zou bovendien de indruk kunnen doen ontstaan dat sigaretten daarmee worden aangeraden. Maar de informatie negeren, is ook niet echt bevredigend. Een delicaat geval dus.

 

Paprika’s hebben een sterk beschermend effect op de ziekte van Parkinson

Dankzij een nieuwe ontdekking kunnen we nu gelukkig over roken en parkinson praten zonder daarvoor mensen te moeten aanraden om te roken!

Onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat levensmiddelen die nicotine bevatten ook bescherming bieden tegen de ziekte van Parkinson! En dat is het geval met paprika’s, die tot dezelfde familie behoren als tabak (de nachtschadefamilie namelijk, waartoe ook tomaten, aubergines en aardappelen behoren). Volgens de studie in kwestie lopen mensen die twee tot vier keer per week paprika’s eten 30 % minder risico om parkinson te krijgen.

Een groot verbruik van groenten die niet tot de nachtschadefamilie behoren had geen enkel gevolg voor het risico op parkinson.

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 14h52
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels