PUBLICITÉ

Tegen overgewicht: raadgevingen en tips om meer groenten te eten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/07/2016 - 13h09
-A +A

Iedereen weet dat het niet vanzelfsprekend is om kinderen groenten te laten eten. Zou het kunnen liggen aan het feit dat hun ouders ook onvoldoende groenten eten? Als u ook moeite hebt om dagelijks vijf porties fruit en groenten te eten, kunt u deze raadgevingen misschien opvolgen...

PUB

Probleem 1: groenten zijn moeilijk klaar te maken

We laten ons soms afschrikken door de bereiding van groenten. Die bereiding vergt tijd en energie, en bovendien is het resultaat niet altijd wat we ervan verwachten... Hier zijn alvast enkele raadgevingen:

  • Kook uw verse groenten vooraf. Schil ze, snij ze in stukjes en laat ze vijf minuten in kokend water blancheren. Doe dat wanneer u er de tijd voor hebt. Laat ze vervolgens afkoelen onder een straaltje koud water en zet ze daarna in de koelkast of in de diepvries. Zo kunt u ze langer bewaren. Wanneer u 's avonds na uw werk thuiskomt, hebt u slechts enkele minuten nodig om de bereiding af te werken.
  • Investeer in goed keukengerei. Een goede groenteschiller en een goed geslepen mes zullen u helpen om kostbare tijd te besparen tijdens de bereiding van de maaltijd. Dat is zeker het geval als u een wokgerecht klaarmaakt: zo'n Aziatisch gerecht met veel groenten heeft veel smaak, is in een oogwenk klaar... maar eerst moeten de groenten zeer fijn gesneden worden.
  • Leer de groenten kennen die u niet moet snijden of schillen. Courgettes zijn heerlijk met schil, erwten en spinazie moeten vóór het koken enkel met water afgespoeld worden, broccoli en bloemkool kunt u met de hand in stukken doen, enz.

Probleem 2: groenten blijven niet lang goed

Koop verse groenten: dat verhoogt meestal de motivatie om er iets van te maken. Ze een week later verlept onder in uw koelkast terugvinden, is echter heel wat minder verheugend! Enkele oplossingen:

  • Wees niet bang om groenten klaar te maken die al enkele dagen oud zijn. Ook al hebben ze misschien wat van hun stevigheid verloren, u kunt ze normaal gezien nog gebruiken in een soep, quiche of ragout.
  • Maak ook gebruik van diepvriesgroenten, waarvoor u zich alvast geen zorgen moet maken wat de bewaring betreft...
  • Supermarkten bieden tegenwoordig groenten of slaatjes aan in kleine hoeveelheden en in zakjes. Deze oplossing is niet ideaal wat de prijs en het milieu betreft, maar is nog altijd beter voor uw gezondheid dan een maaltijd die arm is aan vezels en vitaminen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/07/2016 - 13h09

Dr. Walter C. Willett en Mollie Katzen: "Boire, manger et perdre du poids" (Drinken, eten en gewicht verliezen), Editions de l'homme

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tien tips om meer groenten te eten Gepubliceerd op 01/12/2016 - 10h32

Amper 39% van de bevolking in België eet elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten . En u, weet u zeker dat u het quotum altijd haalt? Ziehier tien makkelijk door te voeren maatregelen om meer groenten op uw menu te zetten.

Een slanke lijn-gids voor de vakantie Gepubliceerd op 06/08/2013 - 11h57

U wilt een paar kilo's afslanken? U wilt zeker niet aankomen tijdens uw vakantie? Maar wél: af en toe een glaasje rosé drinken, eens een keertje op restaurant gaan, genieten van een aperitiefje, barbecueën met vrienden zonder op uw calorieën te moete...

Versheid van voedingswaren: hoe moet u ze bewaren… Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

…en voedselvergiftigingen voorkomen? U weet het vast wel: alle bacteriën houden van warmte. In een warme omgeving gaan zich ze massaal vermeerderen en maken ze u ziek. Bewaar uw voedingswaren dus zo dat ze supervers blijven. We zetten de basisregels...

Meer artikels