PUBLICITÉ

Tegen cholesterol: tomaten of medicatie?

Geüpdatet door gezondheidsjournaliste op 11/07/2014 - 16h52
-A +A

Zou het kunnen dat het lycopeen dat we in tomaten aantreffen even goede resultaten behaalt als geneesmiddelen om het gehalte slechte cholesterol te verlagen?

Dat is althans wat een Australisch onderzoek aantoont. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van verse tomaten, maar u kunt hetzelfde resultaat ook bereiken met tomatenpuree, tomatensaus of andere groenten en vruchten die rijk zijn aan lycopeen…

PUB

Het lycopeen uit tomaten scoort even goed als geneesmiddelen tegen cholesterol

Volgens deze Australische studie, die betrekking had op 700 personen, is het lycopeen dat we in tomaten aantreffen even doeltreffend als cholesterolverlagende geneesmiddelen, zoals de middelen die behoren tot de groep van de statines. Zowel lycopeen  als statines verlagen het gehalte slechte cholesterol met ongeveer 10%.

Dit is uitstekend nieuws voor de mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke middelen en die het op deze manier zonder cholesterolverlagende geneesmiddelen kunnen doen.

 

Hoeveel tomaten moet u eten om een cholesterolverlagend effect te bereiken?

Voor een verlaging van ongeveer 10% van het gehalte slechte cholesterol, moet u tot 25 mg lycopeen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid bereikt u met 50 g tomatenpasta, 100 ml tomatenpuree (bijvoorbeeld gebruikt in een soep of in een pasta- of pizzasaus) of door 300 ml tomatensap te drinken.

Het is dus te doen, maar u wordt het misschien snel moe. U kunt bijgevolg andere voedingsmiddelen gebruiken die eveneens lycopeen bevatten. Laten we er terloops aan herinneren dat lycopeen deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden, pigmenten met een antioxidante werking, die heel wat vruchten en groenten een geeloranje kleur bezorgen. Watermeloen, pompelmoes, papaja en guave zijn het rijkst aan lycopeen.

Om uw dagelijkse hoeveelheid te bereiken, kunt u ten slotte ook een beroep doen op voedingssupplementen op basis van natuurlijk lycopeen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/06/2011 - 16h30 et mis à jour par gezondheidsjournaliste le 11/07/2014 - 16h52

Ried K. et coll., Maturitas, 2011 Apr;68(4):299-310. Epub 2010 Dec 15.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels