PUBLICITÉ

Teelbalkanker: wat zijn de symptomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 10h59
-A +A

Teelbal- of zaadbalkanker komt relatief weinig voor, maar het is wel de meest voorkomende kanker bij jongvolwassen mannen (tussen 15 en 35 jaar).

In bijna 95 % van de gevallen is hij te genezen.
Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter natuurlijk de genezingskansen omdat de kanker dan in een vroegtijdig stadium kan worden behandeld. Helaas wordt teelbalkanker vaak maar toevallig ontdekt, want er zijn geen echte waarschuwingssymptomen.

PUB

Teelbalkanker: een sluipende ziekte

Elk jaar worden er in België zo’n 320 nieuwe gevallen van teelbalkanker vastgesteld.

Meestal evolueert teelbalkanker heel onopgemerkt.
Teelbalkanker is pijnloos en meestal is er geen enkel uitgesproken symptoom dat in die richting wijst.

Dit zijn de meest voorkomende situaties:

  • Mannen ontdekken een kleine pijnloze zwelling in een van de teelballen (meestal is maar een van de teelballen aangetast) of ze hebben een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter of in de balzak zelf.
  • Mannen proberen tevergeefs een kindje met hun partner te maken en gaan naar de dokter omdat ze denken dat ze onvruchtbaar zijn.
  • Een zwelling en verhoogde gevoeligheid in het gebied rond de tepel.
    De kanker scheidt in de teelbalcellen namelijk het hormoon bèta-HCG af ((bèta-)humaan choriongonadotrofine). Dat hormoon kan het volume van de borstklieren bij mannen vergroten.

Symptomen bij gevorderde kanker
Bij een gevorderde teelbalkanker met uitzaaiingen kunnen de symptomen zich duidelijker manifesteren: gezwollen onderbuik, klieren in de lies, hals en het sleutelbeen, soms krampen, enz. Het al dan niet optreden van die tekenen hangt af van de plaats van de uitzaaiingen.

Te onthouden
Bij een gevoeligheid in een van de teelballen, een volumeverandering en een gevoeligheid in de borst of een verminderde vruchtbaarheid gaat u beter naar uw huisarts. Soms zijn er ook andere symptomen aanwezig, zoals  pijn in de buik of de lies, vocht in het scrotum, onverklaarbare vermoeidheid, enz.

Welke mannen lopen het grootste risico op teelbalkanker?

  • Jonge mannen tussen 15 en 35 jaar.
  • Mannen met een voorgeschiedenis van cryptorchidie (in niet-ingedaalde teelbal in de kindertijd).
  • Mannen die al een tumor hebben gehad in de andere teelbal.
  • Mensen met andere gevallen van teelbalkanker in de familie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/02/2014 - 10h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 10h59

HAS, « La prise en charge du cancer du testicule », juillet 2011, guide patient -  affection de longue durée. Institut national du cancer (INCa), www.e-cancer.fr. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn Geüpdatet op 28/09/2016 - 10h05

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden....

95% kans op genezing bij teelbalkanker Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Teelbaltumoren groeien snel, maar ze reageren heel goed op de bestaande therapieën. Zo'n 95% van de patiënten geneest dan ook, op voorwaarde dat de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en dat de behandeling snel wordt opgestart. De therapie zelf is we...

Teelbalkanker: wat u erover moet weten Gepubliceerd op 03/04/2013 - 10h23

Bij teelbalkanker is de enige oplossing het verwijderen van de teelbal, een ingreep die voor veel mannen heel moeilijk ligt. Maar de overlevingskansen na zo'n ingreep zijn bijna 100% . Er is bij het grote publiek helaas nog te weinig bekend over de g...

Teelbalkanker Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Teelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep i...

Meer artikels