PUBLICITÉ

Teelbalkanker: geen tumoren om bang voor te zijn

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 28/09/2016 - 10h05
-A +A

Dankzij een Franse baanbrekende studie die in juni 2016 is voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology en die meteen als referentiebehandeling is aangenomen, kunnen vandaag 75 % van de zware teelbalkankers genezen worden. Prof. Karim Fizazi, hoofd van het ‘Département de Médecine oncologique’ in het ’Institut Gustave Roussy’ in Villejuif in Frankrijk, is de ontdekker van de nieuwe behandeling en geeft ons tekst en uitleg. Dankzij chemotherapie kan men vandaag zelfs meer dan 90% van alle teelbalkankers genezen.

PUB

Teelbaltumor, een kanker van jonge mannen

Teelbalkanker blijft een zeldzame kanker - amper 1 tot 2% van het aantal kankers bij mannen - maar het is wel de meest voorkomende kanker bij mannen onder de veertig. In België worden elk jaar 200 nieuwe gevallen vastgesteld. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose is dertig jaar.

In 2016 is teelbalkanker een van de tumoren die het best te genezen zijn. Als de kanker enkel lokaal in de teelballen voorkomt - dat is het geval bij de helft van de tumoren op het moment dat ze worden ontdekt - kunnen de artsen de kanker in 99% van de gevallen genezen. Dat gebeurt door verwijdering van de teelbal, indien nodig aangevuld met chemotherapie om herval te voorkomen. De operatie heeft gewoonlijk geen gevolgen van betekenis voor de vruchtbaarheid of het seksleven van de jonge man, omdat de overblijvende teelbal genoeg van het mannelijk hormoon (testosteron) en genoeg spermatozoïden produceert.

Maar als de tumor niet tijdig ontdekt wordt, verspreidt hij zich naar de buikklieren en de subclaviculaire klieren (in de buikholte en onder het sleutelbeen) en naar andere organen zoals de longen, de lever, de hersenen, enz. Dan spreekt men van uitzaaiingen of metastasen. Toch kan ook in dit geval meer dan 80% van de uitgezaaide teelbaltumoren door chemotherapie genezen worden. De term genezing wordt weldoordacht gebruikt omdat slechts heel weinig patiënten na vijf of tien jaar hervallen.

Prof. Karim Fizazi: “Uitgezaaide teelbalkankers worden in drie categorieën onderverdeeld: de uitgezaaide vormen met een goede prognose, die met een intermediaire prognose en die met een slechte prognose (in Frankrijk gaat het o m 15% van de uitgezaaide vormen die elk jaar worden vastgesteld).  Gelukkig krijgt het gros van de uitgezaaide tumoren een goede prognose. Het aantal genezingen ligt in dit geval boven de 95% dankzij chemotherapie, indien nodig aangevuld met een operatie. Patiënten met een uitgezaaide vorm met een intermediaire prognose genezen in meer dan 80% van de gevallen. Bij patiënten met een slechte prognose is de kans op genezing helaas maar 50%. Maar ook dat gaat veranderen”.

Een strategie die loont bij zware teelbalkanker

Tot 2016 was de behandeling van uitgezaaide vormen met een slechte prognose gebaseerd op een behandelprotocol van vier cycli met drie chemomedicijnen, een aanpak die al bestond sinds 1987. Om de resultaten te verbeteren, zocht men daarom naar een manier om de patiënten die met het referentieprotocol (BEP) zouden genezen afzonderlijk te behandelen en de behandeling te intensifiëren zodra dat mogelijk was, maar wel alleen als het gebruikte protocol niet toereikend was.

Prof. Karim Fizazi was de coördinator van de studie GETUG 13 die in Frankrijk, de VS en in Slowakije werd verricht om die methode te vinden*. “Na vijf jaar follow-up bevestigt de studie enerzijds dat de genezingskans van de patiënt verdubbelt bij een snelle afname van de markers, en anderzijds dat intensieve chemotherapie  (zes medicijnen in plaats van drie) beter is voor patiënten met een langzame daling van de bloedmarkers. Bij die laatste groep bedraagt het risico op progressie van de tumor of overlijden 35%. Na vijf jaar waren er in de groep die de intensievere behandeling kregen nog 75 patiënten in leven zonder te hervallen; bij de patiënten die de standaardbehandeling kregen, was dat slechts 59”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 28/09/2016 - 10h05

*étude promue par UNICANCER et financée par l’INCa et par la Ligue nationale contre le cancer

D'après un entretien avec le Pr Karim Fizazi, spécialiste des tumeurs génito-urinaires et chef du Département de Médecine oncologique à l’Institut Gustave Roussy (Villejuif)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Teelbalkanker Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Teelbalkanker of testiskanker is een kanker die voorkomt bij jonge mannen en pijnloos verloopt. De tumor wordt ontdekt naar aanleiding van een verdikking van de teelbal. De behandeling is afhankelijk van het type tumor, maar een heelkundige ingreep i...

Teelbalkanker: wat u erover moet weten Gepubliceerd op 03/04/2013 - 10h23

Bij teelbalkanker is de enige oplossing het verwijderen van de teelbal, een ingreep die voor veel mannen heel moeilijk ligt. Maar de overlevingskansen na zo'n ingreep zijn bijna 100% . Er is bij het grote publiek helaas nog te weinig bekend over de g...

Teelbalkanker: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 09/03/2016 - 10h59

Teelbal- of zaadbalkanker komt relatief weinig voor, maar het is wel de meest voorkomende kanker bij jongvolwassen mannen (tussen 15 en 35 jaar). In bijna 95 % van de gevallen is hij te genezen. Hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe groter natu...

95% kans op genezing bij teelbalkanker Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Teelbaltumoren groeien snel, maar ze reageren heel goed op de bestaande therapieën. Zo'n 95% van de patiënten geneest dan ook, op voorwaarde dat de kanker vroegtijdig wordt opgespoord en dat de behandeling snel wordt opgestart. De therapie zelf is we...

Meer artikels