PUBLICITÉ

Te veel zout, meer kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/09/2006 - 00h00
-A +A

Te veel zout eten is niet goed voor de gezondheid. Het is niet goed voor het hart én ook niet voor de maag. Dat laatste is nieuw. Japanse onderzoekers wijzen op het verband tussen de consumptie van zout en kanker.

PUB

Zout doet het risico op maagkanker stijgen

Wie teveel zout eet, loopt een verhoogd risico op maagkanker. Dat werd aangetoond in een Japans onderzoek waarbij 2.742 personen ouder dan veertig jaar gedurende 14 jaar gevolgd werden. Proefpersonen bij wie de consumptie van zout meer dan 10 gr per dag bedraagt, zien het risico op kanker verdubbelen in vergelijking met mensen die minder dan 10 gr zout per dag consumeren...

De Helicobacter pylori bacterie houdt van zout

Het feit dat de studie in Japan uitgevoerd werd is geen toeval. Japan is wereldkampioen wat de incidentie van maagkanker betreft. Hoe dat komt? Japanners eten veel rauwe vis en de Japanse magen zijn niet zelden besmet met een bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren en maagkanker: de Helicobacter pylori.
Het is precies in aanwezigheid van die bacterie dat het kankerverwekkend effect van zout blijkt op te treden. Zout zou dus 'profiteren' van een bacterie, de Helicobacter pylori, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor het optreden van maagkanker.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 05/09/2006 - 00h00 K Shikata. Int J Cancer 2006 ; 119 :196-201.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De deugden van groene kool Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h51

Kool is een bijzonder interessante groente, onder meer wegens zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien is kool net als de meeste kruisbloemigen bijzonder rijk aan vitamines.

Meer artikels