PUBLICITÉ

Te veel vitamine A leidt tot botbreuken!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/03/2003 - 00h00
-A +A

Een teveel aan vitamine A (retinol) leidt tot abnormale botfragiliteit, zowel bij vrouwen als bij mannen.

PUB

Uit diverse studies is gebleken dat te veel vitamine A de kans op heupbreuken verhoogt, in het bijzonder bij vrouwen in de menopauze. Ook mannen lopen echter dit risico.

Het gaat dit keer om een Zweeds onderzoek bij meer dan 2.300 mannen tussen 49 en 51 jaar. De proefpersonen werden gedurende een periode van 30 jaar follow-up drie keer geëvalueerd, en de auteurs stelden daarbij in totaal 266 breuken vast. Ze bestudeerden de verschillende parameters die de kans op botbreuken kunnen verhogen, en constateerden daarbij dat de proefpersonen met het hoogste vitamine A-gehalte in het serum veel vaker breuken opliepen, vooral dan heupbreuken.

Deze bevinding doet opnieuw de vraag rijzen welke zin het heeft om heel wat courante eetwaren vaak systematisch te "verrijken" met retinol, om mogelijk zeer gevaarlijke tekorten te vermijden. Dit procédé zou moeten worden herzien in de verschillende landen, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheden.

Botfragilisatie door vitamine A vestigt trouwens de aandacht op één van de risico's van het regelmatig innemen van vitamine- en mineralensupplementen. Het gebruik van die supplementen gaat weliswaar tekorten tegen, maar toch moet u opletten om niet in het andere uiterste te vervallen. Te veel supplementen nemen kan immers de gezondheid schaden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 18/03/2003 - 00h00 Michaelsson et coll., N. Engl. J. Med., 348 : 287, 2003
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vitamine D: goed tegen breuken en valpartijen Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Vitamine D biedt zeer interessante perspectieven als primaire preventie van osteoporose en de bijgaande complicaties. Een kuur met vitamine D is doeltreffend, gemakkelijk, goedkoop en zowel nuttig voor mannen als voor vrouwen. Deze vitamine heeft nie...

Een vitamine tegen depressie? Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Meer artikels