PUBLICITÉ

Te veel vet: liposuctie of dieet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/08/2014 - 15h50
-A +A

Als u wat gezet bent, dan is vermageren goed voor u.
Maar esthetische chirurgie is bedrieglijk: alleen een ouderwets dieet helpt uw gezondheid vooruit.

Liposuctie zuigt wel uw overtollig vet weg maar doet niets aan de gezondheidsrisico's van overgewicht.

PUB

Overgewicht, gezondheid en liposuctie

Zwaarlijvigheid verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes). Te veel lichaamsvet leidt tot problemen met de insulinespiegel in het bloed. Insuline is het hormoon dat de vet- en suikerstofwisseling regelt.

Het is bekend dat vermageren de risico's om deze aandoeningen te krijgen vermindert.

We moeten ons in ieder geval afvragen of gewichtsdaling door liposuctie ook die gunstige effecten heeft voor de gezondheid. 

Liposuctie: vet weghalen, zelfs in grote hoeveelheden, verbetert de gezondheid niet

Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van abnormale vetophoping (lipo).
Deze abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op diverse plaatsen, zoals: de hals, buik, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Op deze plaatsen bevindt zich een verhoogd aantal vetcellen, terwijl op de rest van het lichaam de vetlaag normaal is.

De onderzoekers verwijderden bij de vijftien vrouwen door middel van liposuctie ongeveer tien kg vetweefsel ter hoogte van de buik. Zeven vrouwen hadden naast het overgewicht ook diabetes. Vóór de behandeling en tien weken erna werden de insuline- en vetspiegels in het bloed gecontroleerd. In tegenstelling tot wat door sommigen wordt gedacht bleek het wegzuigen van het overtollige vet geen enkel effect te hebben op de ontregelde vet- en suikerstofwisseling.

Liposuctie kan wel het vet in de buikwand en heupen weghalen, aan het vet dat zich in lever, hart en spieren bevindt doet het natuurlijk niets.
Zels jaren later en zonder dat de vrouwen opnieuw waren aangekomen, was er geen verbetering van hun gezondheid.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 13/07/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/08/2014 - 15h50

Klein S et al. Absence of an effect of liposuction on insulin action and risk factors for coronary heart disease. N Engl J Med. 2004;350:2542-4.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Liposuctie: wie, waarom en hoe? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h36

Liposuctie is een chirurgische ingreep waarbij op een doeltreffende manier vet verwijderd wordt. Maar wie komt in aanmerking voor een liposuctie , welke lichaamsdelen kan men zo een nieuwe vorm geven en hoe zit dat met de nieuwste methode waarbij geb...

Een platte buik met esthetische chirurgie, het kan! Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h11

Alle vrouwen dromen van een mooie platte buik. Een platte buik krijg je door op drie niveaus te werken: de huid, het vet en de buikspieren. Dat resultaat is ook te bekomen via esthetische chirurgie, want bij zo’n operatie worden deze drie niveaus - d...

Lipolyse: een mirakeloplossing tegen cellulitis? Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Lipolyse is een techniek waarbij de stof phosphatidylcholine in de vetophoping wordt geïnjecteerd zodat het vet vervolgens wordt afgebroken. Is dit nu een mirakeloplossing tegen cellulitis, de zogenaamde 'rijbroek'? Neen. Deze behandeling is alleen g...

Meer artikels