PUBLICITÉ

Te veel tv-kijken is ongezond!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 17/08/2004 - 00h00
-A +A

Kinderen die veel tv kijken, brengen als volwassene hun gezondheid in gevaar. Uit de cijfers van een studie hierover blijkt hoezeer de sedentariteit die met tv-kijken gepaard gaat, later tot zwaarlijvigheid, te hoge cholesterol, roken, … leidt.

PUB

Aan de studie namen 1.000 in Nieuw-Zeeland geboren proefpersonen deel. Ze werden gerekruteerd tussen 1972 en 1973, en gevolgd tot ze 26 jaar waren. Wie tussen zijn vijfde en zijn vijftiende tijdens de week elke avond tv keek, heeft een hogere Body Mass Index (BMI), een lagere ademhalingscapaciteit en een hoger cholesterolgehalte, en rookt ook meer. Die vaststelling staat los van de sociaal-economische status tijdens de kinderjaren, de BMI in het vijfde levensjaar, de BMI en het rookgedrag van de ouders en de mate van lichaamsbeweging in de kindertijd en de adolescentie.

Meer dan twee uur per dag voor het scherm zitten, zou op 26 jaar verantwoordelijk zijn voor overgewicht (17 % van alle gevallen), hypercholesterolemie (15 %), roken (17 %) en een verslechterde conditie (15 %). De buis heeft dan ook heel wat nefaste gevolgen voor de gezondheid tijdens de volwassenheid.

Televisie zorgt weliswaar voor ontspanning, maar verhoogt ook de sedentariteit, bevordert het gebrek aan beweging en het eten van tussendoortjes, en stelt bovendien kinderen en volwassenen bloot aan reclame. Op lange termijn schaadt die gewoonte de gezondheid van jongvolwassenen.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 17/08/2004 - 00h00 Bron: Hancox R.J. et coll., The Lancet, 364 : 257-262, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels