PUBLICITÉ

Te veel en te vaak alcohol: de waarheid over uw gezondheidsrisico’s

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 17/02/2014 - 10h09
-A +A

Een glaasje alcohol is zeker een genot, maar het is ook een verslavende drug met giftige stoffen die bijwerkingen geven en op lange termijn zelfs ernstige ziektes kunnen veroorzaken.

Een overzicht van alle problemen als gevolg chronische alcoholisering van het lichaam en overdadig en regelmatig alcoholgebruik.

PUB

We spreken van overdadig alcoholgebruik bij meer dan 2 glazen per dag voor vrouwen en bij meer dan 3 glazen per dag voor mannen. Eén glas komt hierbij overeen met 10 gram zuivere alcohol. We spreken van alcoholisme bij overdadig alcoholgebruik als gevolg van een verslaving.

Alcohol vergroot het risico op kanker

Veel gevallen van kankers zijn terug te voeren op alcohol, een sterk kankerverwekkende stof.
Dat is het geval met leverkanker die volgt op cirrose, met slokdarmkanker, mondkanker, strottenhoofdkanker en keelkanker. Alcohol vergroot ook het risico op borstkanker en darmkanker (dikke darm en rectum). Dat verhoogde risico op kanker begint al vanaf één glas per dag, een dosis waarbij men helemaal nog geen alcoholverslaving heeft! En hoe groter de dagelijkse ingenomen hoeveelheid alcohol, hoe groter het risico op kanker.

Alcohol is na roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker.

Alcohol tast de lever aan

Dat is het bekendste toxische effect van alcohol.
Alcohol die op chronische wijze wordt ingenomen, leidt eerst tot hepatische steatose. Dat is een ophoping van de vetreserves in de lever (vervette lever), een fenomeen dat we kennen van ganzenlever. Dit stadium is nog omkeerbaar. Maar als de alcoholisering van het lichaam blijft doorgaan, kan deze stoornis verergeren en overgaan in levercirrose, dat is de niet omkeerbare toename van bindweefsel in dit orgaan. Levercirrose kan fataal zijn, want de levercellen worden hierbij vernietigd en vervangen door een gehavend bindweefsel dat de giftige stoffen niet kan filteren.

Alcohol kan ook alcoholhepatitis veroorzaken (leverontsteking) en dat al vanaf een intoxicatie van enkele maanden. In 25 % van de gevallen is de aandoening fataal. Ze kan ook ontstaan door verbruik op langere termijn of in een lever die al door cirrose is aangetast.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 17/02/2014 - 10h09

Barbara Casolla et col. Heavy alcohol intake and intracerebral hemorrhage. Neurology September 11, 2012 vol. 79 no. 11 1109-1115. Collège des enseignants de neurologie : complications neurologiques de l'alcoolisme. http://www.cen-neurologie.fr/2eme-cycle/Items%20inscrits%20dans%20les%20modules%20transversaux/Complications%20neurologiques%20de%20l%27alcoolisme/index.phtml. Alcool Info Service : http://www.alcool-info-service.fr.
Aide alcool : http://www.aide-alcool.be/alcool-maladies-cardio-vasculaires.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alcohol, oorzaak van ondervoeding Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Alcohol kan een invloed hebben op de voedingstoestand: alcohol kan niet alleen andere voedingsstoffen vervangen, wat vooral leidt tot een onvoldoende inname van eiwitten, maar veroorzaakt ook een malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen (met name vi...

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

De waarheid over alcohol Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

Rond alcohol bestaan heel wat misvattingen en fabeltjes, iedereen gelooft zo een beetje wat hem het beste uitkomt... We schenken klare wijn. Hieronder vindt u de antwoorden op vijf vragen, met als centrale vraag: wat is nu de aanbevolen hoeveelheid a...

Alcoholisme bij vrouwen: een veel voorkomend probleem Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Alcoholisme wordt niet langer als een puur mannelijk probleem beschouwd. Het fenomeen komt nog altijd het meest voor bij mannen, maar vrouwen zijn veel kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol en het aantal vrouwen dat kampt met alcoholproblemen nee...

Meer artikels