PUBLICITÉ

Te veel beharing, is dat een ziekte?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/08/2012 - 11h30
-A +A

Onze maatschappij laat ons geen keuze: als vrouw kan men ofwel behaard zijn, ofwel toonbaar zijn.

Een combinatie is uitgesloten. In deze context, kan overtollige beharing voor sommigen een echte handicap zijn.

Waaraan is die beharing te wijten en hoe geraakt men er van af?

PUB

Twee soorten haren

Sommige haren staan niet onder hormonale invloed en verschijnen, zowel bij mannen als vrouwen, op armen en benen. Andere haren groeien ten gevolge van de afscheiding van androgene hormonen (mannelijke hormonen, zoals testosteron, die normaal ook bij vrouwen afgescheiden worden, maar dan in mindere hoeveelheden). Ze groeien tijdens de puberteit onder de oksels en in de schaamstreek.

Bij de man, verschijnen ze ook ter hoogte van de baard en de snor, op de borst en de schouders, onderaan de rug, op de binnenkant van de dijen, op de rug van de handen en aan de bovenkant van de voeten. Bij jonge meisjes kan wat beharing ontstaan rond de navel en de tepels, en aan de binnenkant van de dijen. Soms is er ook wat donsachtige beharing op de bovenlip en tussen de borsten.

Na de menopauze kunnen hormonale wijzigingen leiden tot een verhoogde afscheiding van androgene hormonen, waardoor beharing kan voorkomen op typisch mannelijke plaatsen (onder andere baard en snor). Een teveel aan insuline kan ook gepaard gaan met overbeharing (insuline zou de androgene productie in de eierstokken stimuleren).

Wat is 'normaal'?

Het verschijnen van beharing is niet bij iedereen identiek en is onder andere afhankelijk van genetische factoren en van de etnische afkomst (Middellandse Zeestreek). Het begrip overbeharing is soms uiterst subjectief: het is sterk afhankelijk van onze esthetische waarden, die tegenwoordig duidelijk de voorkeur geven aan onbehaarde of gladgeschoren lichamen.

Hirsutisme is gemakkelijker te definiëren. Het ontstaat wanneer de haarfollikels (cellen waaruit de haren groeien) onderhevig zijn aan een teveel aan androgene hormonen of wanneer de follikels overgevoelig zijn voor diezelfde androgene hormonen.

De grens tussen een ernstige vorm van overbeharing en hirsutisme is echter niet gemakkelijk vast te leggen, tenzij het hirsutisme gepaard gaat met andere symptomen, zoals acne, haaruitval, onregelmatige menstruatie of mannelijke kenmerken (stemverandering, een grotere spiermassa…).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/08/2012 - 11h30

Journal international de médecine, www.jim.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overbeharing: als de haargroei te weelderig is Gepubliceerd op 09/06/2015 - 16h29

Een gladde huid is in de mode. Vrouwen en mannen die sterk behaard zijn, voelen zich dan ook vaak onwennig. Als die overtollige haargroei een hormonale oorzaak heeft, moet dat onderzocht worden. In het andere geval zorgt overbeharing soms voor comple...

Die vervelende kinhaartjes toch! Gepubliceerd op 17/08/2012 - 11h16

Haartjes op de kin zijn niet bepaald sexy en heel veel vrouwen zitten er danig mee verveeld. Waarom komen ze toch altijd weer terug, en - vooral - hoe raakt u ze kwijt? Enkele tips.

Tepelhofbeharing: nog altijd een groot taboe Gepubliceerd op 03/03/2017 - 13h59

"Jonge meisjes durven er niet over praten als ze een afspraak maken", aldus dr. Catherine De Goursac*, esthetisch arts. Het is duidelijk: tepelhofbeharing is nog altijd taboe en leidt vaak tot zware complexen. Ziehier enige uitleg en ontharingsoploss...

Meer artikels