PUBLICITÉ

Te strenge diëten zijn slecht voor kinderen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/10/2008 - 00h00
-A +A

Behalve bij enkele zeldzame ziektes* is er geen reden om een kind een dieet met allerlei beperkingen op te leggen. De aandacht moet eerder gaan naar het corrigeren van foute gewoontes en het weer in evenwicht krijgen van de voeding. Maar wat betekent dat in de praktijk als een kind te veel cholesterol heeft of aan obesitas lijdt?

PUB

Wat te doen bij een te hoge cholesterol?

Zelfs bij hypercholesterolemie (te veel cholesterol) mag men een kind geen beperkend dieet opleggen. Men moet wel de overconsumptie vetten tegengaan en de verhouding van die vetten aanpassen (minder verzadigde vetzuren en meer enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren). In de praktijk kan dat door vetarme zuivelproducten te kopen, te letten op het verbruik van charcuterie en kaas, boter te vervangen door margarine of plantaardige olie, de vette stukjes van vlees te mijden, en - vaak het moeilijkste.- in te binden op de vetten die in snoep en tussendoortjes zitten zoals koekjes, gebak, chips.
Maar wat vooral niet mag, is de hoeveelheid vet drastisch verlagen. Vetten zorgen er immers voor (of toch voor een groot deel) dat het lichaam genoeg calorieën binnenkrijgt. Bij een te lage inname van calorieën zal de groei van het kind eronder lijden.

Wat te doen bij obesitas?

Hypocalorische diëten snijden drastisch in de dagelijkse hoeveelheid calorieën die het lichaam binnenkrijgt en dreigen (zoals hierboven al vermeld) de groei te vertragen. Dit type dieet is trouwens op termijn niet vol te houden voor kinderen.
Kinderen met obesitas nemen anderzijds wel meer calorieën op dan ze nodig hebben. De reden is meestal een verstoord evenwicht tussen de categorieën van eetwaren: hun voeding bevat te veel snelle suikers en vetten. Vaak is dat verstoorde evenwicht terug te voeren op snacks en snoep die tussen de maaltijden in gegeten worden. De boodschap is hier: 4 maaltijden per dag (waaronder het vieruurtje) en daarbuiten geen enkel ander product. Op die manier kan het evenwicht in de voeding geleidelijk aan hersteld worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/10/2008 - 00h00 Panorama du Médecin, 15 september 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cholesterol: teveel is teveel Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte...

Het diëtenduel Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Eindelijk zijn de twee grootste types diëten wetenschappelijk vergeleken. In vergelijking met het traditionele dieet waarbij vetten en calorieën worden beperkt, is het gewichtsverlies groter met een dieet dat arm is aan geraffineerde suiker en zetmee...

De vier waarheden over het Atkins-dieet Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

De European Food Information Council (EUFIC) geeft het Atkins-dieet de doodsteek. Door de vier waarheden van dit vermageringsprogramma op een rijtje te zetten, geeft hij ons voldoende goede redenen om er niet aan te beginnen.

De valstrik van snoep Geüpdatet op 29/08/2006 - 00h00

Volgens een Franse enquête eten we elk jaar 3,3 kg snoep en dat geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Maar waar komt die snoeplust vandaan?

Meer artikels