PUBLICITÉ

Te mijden cosmetische producten in de zon

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 25/07/2016 - 14h22
-A +A

Cosmetische producten en zon gaan vaak niet goed samen. Ook al lijken sommige werkzame stoffen en cosmetische producten onschadelijk, in werkelijkheid zijn ze niet zonder risico’s. We nemen de lichtgevoeligmakende producten die u tijdens uw vakantie beter mijdt onder de loep.

PUB

Cosmetische producten en zon: de risico’s


Sommige werkzame bestanddelen en cosmetische producten bevatten stoffen die de huid bij blootstelling aan de zon en aan UV-stralen (ook kunstmatige) gevoelig kunnen maken voor licht. De huid reageert dan overdreven op licht, een fenomeen dat iedereen - ongeacht zijn huidtype - kan overkomen en waarvoor geen speciale aanleg aanwezig moet zijn. De reacties treden al bij de eerste blootstelling op en manifesteren zich afhankelijk van de gebruikte producten via bruine plekken, irritatie (allergische reactie) en rode plekken zoals bij zware zonnebrand die soms gepaard gaan met blaren. Die gevoeligheid voor licht treedt alleen op in de zone die zon heeft gekregen en waar dat type cosmetica op is aangebracht.
In zeldzamere gevallen kan de combinatie van bepaalde werkzame stoffen en blootstelling aan de zon een lichtallergie veroorzaken. Die manifesteert zich meestal via een eczeem dat zich kan verspreiden naar delen van het lichaam die door kledij bedekt waren.

Werkzame stoffen en cosmetische producten die u in de zon beter mijdt


Om uw huid ’s zomers te beschermen, mijdt u best de volgende preparaten:
 • Cosmetische producten die plantaardige extracten bevatten. Natuurlijke producten zijn niet per se zonder risico’s. Céline Couteau, apothekeres en auteur van Dictionnaire Egoïste des Cosmetiques: "Een hand- of gezichtscrème waarin plantaardige extracten  zitten, kan ’s winters prima verdragen worden door de huid, maar ‘s zomers bruine plekken of brandwonden veroorzaken onder invloed van de UV-stralen. Lichtgevoeligmakende stoffen (ze maken de huid vooral voor ultraviolet licht extra gevoelig) worden trouwens als mogelijke risicofactoren gezien voor huidkanker. Voorzichtigheidshalve mijdt u dus beter elk risico."
   
 • Cosmetische producten die citrusvruchten en etherische oliën van citrusvruchten bevatten. De apothekeres waarschuwt vooral voor zelfgemaakte bereidingen met als ingrediënten citrusvruchten of etherische oliën van citrusvruchten (citroen, bergamotolie, sinaasappelen, mandarijnen): "Voor de zomer bestaan er populaire recepten waarbij je water gemengd met citroen op je haar moet sproeien om ze op te lichten. Let er dan wel op dat je de hoofdhuid zelf en het gezicht niet mee nat maakt, anders loop je risico op brandwonden. Hetzelfde geldt voor een bekend middeltje uit  grootmoeders tijd: citroen doen op muggenbeten. Als je dat doet en daarna met die huidzone in de zon komt, kun je niet alleen brandwonden maar ook pigmentplekken krijgen." Idem voor de producten die etherische oliën bevatten. Ze kunnen hetzelfde effect hebben en onder meer zonnebrand en zware irritatie veroorzaken.
   
 • Parfum en eau de toilette. Het probleem is hier tweevoudig: deze producten bevatten alcohol en parfum, twee lichtgevoeligmakende stoffen. Naast het risico op brandwonden op de geparfumeerde zones bestaat ook "het gevaar voor huidontstekingen in de halsuitsnijding door juwelen". Die ontstekingen zijn ook het gevolg van de lichtgevoeligheid die het parfum veroorzaakt. ‘s Zomers kunt u uw parfum dus beter vervangen door een geparfumeerde bodymilk. Of doe uw parfum alleen op uw kleren en niet rechtstreeks op de huid.
   
 • Céline Couteau wijst ook op het gevaar van deodorantsprays. De nevel die ze creëren op het moment dat u ze gebruikt, kunnen partikeltjes op het gezicht of andere lichaamszones afzetten. "We zien bij dermatologen gevallen van hyperpigmentatie in het gezicht als gevolg van het gebruik van deodorantsprays in de zomer." ‘s Zomers kiest u dus beter voor een deodorantstick of –roller, ook al hebben die een minder verfrissend effect als de sprays.
   
 • Retinol. Deze actieve stof is heel populair in anti-ageingproducten, maar kan sterke irritatie veroorzaken. De stof is bekend om zijn lichtgevoeligmakende werking en wordt daarom meestal enkel in nachtcrèmes verwerkt. Gebruik het product dus zeker niet als dagcrème, en zeker niet als u in de zon komt. Volgens Céline Couteau is "de combinatie retinol en zon absoluut af te raden."

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 25/07/2016 - 14h22

Merci à Céline Couteau, pharmacienne et co-auteure avec Laurence Coiffard du Dictionnaire Egoïste des Cosmétiques aux Editions Edilivre, pour ses informations
http://ansm.sante.fr

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De zorg van het seizoen Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Uw huid glimt, uw eau de toilette ruikt zurig en uw make-up loopt uit? Dan moet u uw producten aanpassen aan het seizoen!

BB cream, CC cream, DD cream... wat is het verschil? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h03

Het alfabet lijkt een bron van inspiratie voor de grote fabrikanten van cosmetische producten . Enkele jaren geleden hebben ze het concept van de BB cream , CC cream , DD cream en zelfs de EE cream gelanceerd. Maar wat gaat er schuil achter deze lett...

Eczeem: wat kan de jeuk verzachten? Geüpdatet op 15/07/2013 - 11h16

Er bestaan twee types eczeem, maar allebei manifesteren ze zich door rode plekken, jeuk en een gezwollen huid. Atopisch eczeem is erfelijk en treedt vooral in de kinderjaren op. Maar iedereen kan in feite last krijgen van deze huidontsteking. Hierond...

Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Meer artikels