PUBLICITÉ

Tatoeages: brandende vakantiesouvenirs

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/02/2005 - 00h00
-A +A

Tijdelijke tatoeages zijn steeds meer in, met een toenemend aantal allergische reacties als gevolg. Niet henna is daarbij de schuldige, wel de gebruikte hulpstoffen.

PUB

Deze tijdelijke hennatatoeages blijven slechts enkele dagen op de huid en lijken ongevaarlijk. Traditionele henna (hydroxynaftochinon) wordt gebruikt om het haar te kleuren of de huid te ontkleuren. Ze wordt bereid op basis van gedroogde bladeren van Lawsonia inermis en kan gecombineerd worden met andere plantaardige stoffen om een andere kleur te verkrijgen: reng (zwaluwtong), koffiepoeder of verpulverde houtskool. Ze veroorzaakt zelden allergische huidreacties. De hennasoorten die gebruikt worden voor tatoeages en 's zomers te koop zijn op markten of in vakantieclubs worden echter soms vermengd met substanties om de zwarte kleur te versterken. Deze hulpstoffen zijn meestal PPD (parafenyleendiamine) of commerciële haarverfsoorten die aromatische amines bevatten. Het zijn precies die stoffen die huidklachten kunnen doen ontstaan.

Er bestaan twee soorten huidklachten: · klassiek contacteczeem: treedt op 48 tot 96 uur na aanbrenging, bij patiënten die al gesensibiliseerd zijn voor haarverven die PPD bevatten of voor een eerste tatoeage; · brandwonden door bijtende producten. De gebruik(st)er krijgt al de eerste minuten na het aanbrengen een branderig gevoel. Eén tot verschillende weken later ontstaan oedeem en erytheem (rode, gezwollen en jeukende huid) op de plaats van de tatoeage. Ook al verdwijnen die uiteindelijk, in sommige gevallen blijft er maandenlang een litteken.

De huidreactie wordt behandeld met dermocorticoïden, afhankelijk van de intensiteit. Na de acute episode kunnen er huidtests uitgevoerd worden om de "schuldige" stoffen op te sporen. Is de uitslag positief, dan moet het product in kwestie voorgoed gebannen worden.

Conclusie: hennatatoeages zijn niet altijd zo onschuldig als men ons wil doen geloven. Raadpleeg zo nodig snel een dermatoloog.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/02/2005 - 00h00 FMC, Le Quotidien du médecin, 26 januari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat u moet doen om uw tatoeages ’s zomers te beschermen Gepubliceerd op 18/08/2016 - 09h57

Als u een tatoeage hebt – een oudere of een recente, dat maakt niet uit – moet u die beschermen. Dr. Nicolas Kluger is dermatoloog in Helsinki en gespecialiseerd in medische kwesties rond tatoeages en piercing. Hij geeft een overzicht van aan te kwek...

Wat zijn de echte risico's van piercings en tatoeages? Gepubliceerd op 31/03/2014 - 13h33

Tegenwoordig is het aanbrengen van een piercing of een tatoeage een alledaags fenomeen geworden, in elk geval bij de jongste generaties. Omdat meer piercings en tatoeages aangebracht worden, zijn ook de risico's beter bekend. Het overzicht van de ris...

Hennatatoeage: kans op levenslange allergie! Gepubliceerd op 19/07/2011 - 10h07

Denk eerst goed na als u van plan bent een hennatatoeage te laten plaatsen. Een natuurlijke kleurstof? Niets is minder zeker! In de industrie wordt vaak een zeer courant product aan henna toegevoegd en dat product kan levenslange allergie veroorzaken...

Tatoeages met zwarte henna: een nare vakantieherinnering! Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Een gekko op de schouder, een fries rond de pols, … : redenen om een leuke tijdelijke tatoeage te laten zetten, zijn er genoeg. Ze zetten uw bruine kleurtje zo mooi in de verf, en bovendien gebeurt de ingreep snel en pijnloos, en vervaagt de tatoeage...

Meer artikels