PUBLICITÉ

Tarbot: een feestelijk paasgerecht

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/04/2003 - 00h00
-A +A

Deze heerlijke vis droeg eeuwenlang de bijnaam "vastenkoning". Maar waarom zou u hem niet op het menu zetten met Pasen? Het hoeft toch niet altijd lamsbout te zijn?

PUB

Tarbot behoort tot de familie van de tarbotachtigen en is de fijnste vissoort die er bestaat. Zijn uitzonderlijke kwaliteit en uiterst verfijnde smaak worden al geprezen van in de Oudheid. Hij leeft in de buurt van de kusten: de hele Noordzeekust (België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk), de kust van de Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot Gibraltar, en de Middellandse-Zeekust. Tijdens zijn eerste levensjaar blijft hij op een rots- of zandachtige bodem, op 20 meter diepte. Vervolgens zwemt hij van de kust naar de diepzee (50 tot 100 meter). De tarbot leeft in groep, en die groep verplaatst zich naargelang de voedselbehoeften. De wijfjes beginnen zich pas voort te planten tussen hun 3de en 5de levensjaar. Ze leggen hun eitjes bij de kust, wanneer het water wat zoeter wordt: aan het einde van de winter in de Middellandse Zee, in de lente in de Golf van Gascogne en in de zomer in de andere, koudere zeeën. Elk wijfje legt een indrukwekkend aantal eitjes: één miljoen per kilogram lichaamsgewicht. Bij hun geboorte zijn de larven 3 tot 5 mm lang. Na één jaar meten ze al 4 tot 6 cm. De tarbot groeit snel: na drie of vier jaar is hij al 30 cm lang. De jongen voeden zich met plankton. Hoe meer ze groeien, hoe meer predator ze worden. Ze jagen dan op alle kleine vissoorten, krabben en weekdieren binnen hun bereik.

Hoe ziet de tarbot eruit?

Het is een platte vis zonder schubben. Zijn ogen bevinden zich aan de linkerkant van zijn kop. Zijn lijf is rond en heeft een doorsnede van 40 à 50 cm, maar hij kan tot 90 cm lang worden. Hij heeft dan wel een minder verfijnde smaak. Hij heeft een vrij lelijke kop, en als hij zijn muil opendoet, worden zijn indrukwekkende kaakbeenderen zichtbaar. De tarbot is een kameleonvis die zijn kleur aanpast aan die van de bodem waarop hij leeft. Zo zijn er tarbotten met een bleekgele rug en andere met een grijze, bruine of bijna zwarte rug. Hun rug is bezaaid met donkere vlekken; ze bootsen die van kiezels of schelpdieren na. Hun buik is min of meer wit en zonder pigmentatie. Een tarbot weegt 2 tot 4 kg en is voor de helft eetbaar als hij bereid is. Gekweekte jonge tarbotten zijn kleiner.

Waar moet u hem kopen?

Altijd bij een goede vishandelaar. Tarbot is immers duur, temeer omdat er veel afval aan is. Gelukkig wordt hij ook gekweekt met aquacultuur. Deze kweekmethode levert kleinere vissen op die bovendien makkelijker gevangen kunnen worden. Hun vlees is misschien iets minder fijn dan dat van hun "collega's" die met netten gevist worden, maar het grote prijsverschil maakt veel goed. Controleer of hij aan de vertrouwde versheidscriteria voldoet: glanzend vlees, zeegeur, niet-ingevallen ogen en mooi roze of rode kieuwen. Is tarbot voor iedereen goed? Ja, behalve voor wie allergisch is aan vis.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 15/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ