PUBLICITÉ

Tandzorg: help uw tandarts, ga de tandplaque te lijf!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Tandplaque is slecht voor de tanden. Iedereen weet het of zou het toch moeten weten, want de tandartsen herhalen het tot vervelens toe. Maar we weten niet altijd wat tandplaque nu precies is, of waarom het slecht voor ons is.

PUB

Wat is tandplaque precies?


Tandplaque bestaat uit eiwitten en bacteriën. De eiwitten komen van ons speeksel en het voedsel dat door onze mond passeert. De bacteriën zitten van nature in onze mond en voeden zich met de eetresten. Als die bacteriën zich vermengen met de eiwitten, vormen ze een witachtige, bijna onzichtbare laag die zich vastzet op de tanden. Dat proces begint al amper enkele minuten na het tandenpoetsen en gaat continu door. En dat is net het probleem: dit simpele laagje brengt de gezondheid van onze tanden en ons tandvlees in gevaar.

De gevolgen van tandplaque


De stoffen die de bacteriën uitscheiden, vergroten het risico op cariës en gingivitis (ontsteking van het tandvlees). Als de tandplaque niet regelmatig verwijderd wordt, kan die op termijn veranderen in tandsteen, een heel harde stof die met een tandenborstel niet meer weg te krijgen is. In dit stadium kan alleen de tandarts u nog helpen! Behalve voor cariës en gingivitis is er ook gevaar voor parodontitis, dat is de ontsteking van het steunweefsel rond de tand. Deze aandoening kan leiden tot het opkruipen van het tandvlees en vervolgens tot het uitvallen van de tanden. Het is dan ook belangrijk om tandplaque aan te pakken... En er is nog een andere goede reden om dat te doen. Uit recent onderzoek blijkt dat de bacteriën die er zich in nestelen een rol kunnen spelen in infecties elders dan in de mond (hart, ogen en andere organen).

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de bas...

Meer artikels