PUBLICITÉ

Tandvriendelijke chocolade, kan dat?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/12/2008 - 00h00
-A +A

Chocolade en zoetigheden zijn wel lekker, maar ze zijn ook slecht voor de lijn en… voor de tanden. Tot nu toe althans. Twee merken die in België verdeeld worden, hebben onlangs chocolade op de markt gebracht die goed is voor de tanden of… die in elk geval niet slecht is voor uw gebit.

PUB

Chocolade eten zonder tandbederf tot gevolg

Twee chocolademerken bieden sinds vorige week producten aan die niet slecht zijn voor de tanden. Deze producten werden bovendien goedgekeurd door de voorlichtingsorganisatie Toothfriendly. De ingrediënten van deze tandvriendelijke chocolade werden zo samengesteld dat de pH-waarde (of zuurgraad) in de mond niet onder 5,7 zakt. Onder deze kritische waarde, beginnen de zuuraanvallen op het tandglazuur, wat uiteindelijk resulteert in tandbederf. Deze tandvriendelijke chocolade werd ontwikkeld door Barry Callebaut en wordt verkocht door de chocolatiers Daskalidès en Smet. Het geheim van deze chocolade is de isomaltulose, een van de componenten van gewone suiker. Isomaltulose is even zoet, maar heeft niet dezelfde eigenschappen als gewone suiker. De tanden worden er bijvoorbeeld niet door aangetast.

Tandbederf, een hedendaagse plaag

Sinds enkele jaren komt tandbederf iets minder voor, maar het blijft niettemin een van de grote problemen voor de openbare gezondheid. De complicaties die gepaard gaan met tandbederf zijn verre van onschuldig, vermits de ergste vorm ervan, het tandabces, kan leiden tot een ontsteking die zich uitbreidt tot andere lichaamsdelen. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat er een verband bestaat tussen een slechte mond- en tandgezondheid enerzijds en cardiovasculaire accidenten of chronische ademhalingsziekten anderzijds. Meer nog, tandbederf leidt soms tot hevige pijn en moeilijkheden om te kauwen, zodat zelfs eten een probleem wordt. Tandbederf bedreigt dus ook onze levenskwaliteit.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/12/2008 - 00h00 Perscommuniqué Daskalidès, Smet International, Barry Callebaut
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cariogene eetwaren: nee, bedankt! Geüpdatet op 25/01/2005 - 00h00

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is tandbederf (cariës) de derde meest voorkomende aandoening ter wereld. Om deze plaag te kunnen indijken, is een goede kennis vereist van de uitlokkende factoren. Vooral snoep is hier de grote boosdoener.

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Zijn rozijnen goed voor de tanden? Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden rozijnen tandbederf niet bevorderen, maar integendeel voorkomen, door de werking van de cariogene bacteriën in tandplaque af te remmen…

Meer artikels