PUBLICITÉ

Tandsieraden

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 13/03/2012 - 10h42
-A +A

Het gaat om sieraadjes die op het zichtbare oppervlak van de tanden worden gekleefd. Meestal zijn het nepdiamanten, maar het gamma van tandsieraden is veel groter. Sommige zijn verguld, andere gekleurd (rood, blauw,…). Er bestaan ook zwarte, paarlemoerkleurige, glimmende, matte, ster-, hart- en bloemvormige tandsieraden, enz.

PUB

Tandsieraden worden aangebracht met een speciale, voor het lichaam compatibele tandlijm. De lijm wordt ook gebruikt bij het bevestigen van orthodontische blokjes. Het plaatsen van de sieraden gebeurt best door een tandarts. De ingreep wordt wel niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Een tandsieraad mag in geen geval in de tand zelf ingewerkt worden, ook niet door een gediplomeerde gezondheidswerker.

 

Aanbevelingen

Bij het plaatsen van dit type tandsieraad moeten de regels rond hygiëne en steriliteit nauwgezet worden gevolgd. Dat wil zeggen ontsmetten van het sieraad, gebruik van wegwerpmateriaal  of materiaal gesteriliseerd met een autoclaaf (alleen dat instrument waarborgt een perfecte sterilisatie), wassen van de handen, dragen van handschoenen en een mondmasker door de uitvoerder.

Na plaatsing van het tandsieraad wacht u het best tot de volgende dag met eten en het poetsen van de behandelde tand.

De dagen erna eet u beter geen kauwgom en klevende levensmiddelen om te voorkomen dat het tandsieraad loskomt.

 

Voordelen

Deze techniek is, anders dan een piercing, pijnloos en vooral omkeerbaar. Een tandsieraad kan heel makkelijk en in een paar seconden door een tandarts worden weggehaald en het tandglazuur blijft intact. Soms blijven er nog wat lijmresten zitten, maar die kunnen verwijderd worden door de tanden te polijsten.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 13/03/2012 - 10h42 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 13/03/2012 - 10h42
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Facings: u mag nu breed glimlachen! Geüpdatet op 19/04/2011 - 10h23

Facings zijn schildjes van porselein of composiet die op de tanden worden aangebracht. Ze bieden een esthetische oplossing aan mensen die niet meer durven glimlachen. Een techniek die veel succes kent, maar die ook een kostprijs heeft!

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Bleaching tegen vlekken op de tanden Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

Hebt u vlekken op uw tanden ? Bleaching (tanden bleken) kan u helpen uw glimlach terug te vinden, ongeacht of de vlekken te wijten zijn aan tabak, voedingsmiddelen of geneesmiddelen.

De grootste vijanden van onze tanden Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h14

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden . H...

Meer artikels