PUBLICITÉ

Tandpreventie bij volwassenen

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 23/03/2016 - 12h32
-A +A

De tanden van volwassenen kunnen verschillende soorten pathologieën vertonen. De meest voorkomende is natuurlijk tandcariës, in al zijn vormen. Dat is niet zonder gevolgen voor de gezondheid, ook de algemene gezondheid... Een goed preventiebeleid is dus heel belangrijk.

 

PUB

Preventie is het allerbelangrijkste voor uw tanden

De behandelingen die worden ontwikkeld voor de tandzorg zijn weliswaar almaar doeltreffender, maar de beste therapie is toch nog altijd preventie. Zo voorkomt u cariës en kunt u de al bestaande aantasting zelfs afremmen.

Iedereen die dus met de hulp van zijn tandarts goede gewoontes aankweekt, kan zijn mond- en tandhygiëne in perfecte staat houden.

 

Preventie van tandcariës via mond- en tandhygiëne

Tandcariës ontwikkelt zich onder invloed van vier op elkaar inwerkende factoren. De preventie bestaat er dus in om deze factoren te herkennen en ze daarna bij te sturen.

De bacteriële plaque moet dagelijks worden verwijderd (2 à 3 keer per dag) door efficiënt te poetsen en het gebruik van extra hulpmiddelen:

  • Efficiënt poetsen: bestaat in het aanleren en vervolgens toepassen van een goede techniek van poetsen. De meest gebruikte is de zogenaamde rol-methode. Elke ronding (boven- en onderaan) wordt apart gereinigd. Doe eerst de zijkant en begin dus  bij de achterste kiezen tegen uw wang. Zet de steel van de borstel zo dat de haartjes in een hoek van 45° tegen het tandvlees staan. Voer dan met de borstel een draaiende beweging uit zodat de haartjes over het tandvlees bewegen en dan over het volledige vlak van de tandkroon. Als u hiermee klaar bent, brengt u de tandenborstel naar de tanden vooraan in uw mond en daarna naar de andere kant. Poets daarna de tanden aan de kant van het gehemelte (of de tong) op dezelfde manier. Aan het eind van de poetsbeurt reinigt u de horizontale vlakken of kauwvlakken van de tanden. Gebruik daarvoor een horizontale beweging.
  • Gebruik van goede preventieve hulpmiddelen
  • Een goede tandenborstel: de kop moet aangepast zijn aan de grootte van de ronding, niet te groot en ook niet te klein. De haartjes moeten soepel zijn, liefst van het type medium zodat ook het tandvlees gemasseerd wordt, maar tegelijk ook de groeven en oneffenheden van de tandvlakken gereinigd worden.
  • Extra hulpmiddelen bij het poetsen: tandplaqueverklikkers maken de plaque beter zichtbaar. Met tandfloss en interdentale borsteltjes kunt u dan weer op plaatsen waar u met de tandenborstel niet bij kunt. Ook hydropulsorborstels zijn aan te raden, vooral voor mensen met tandprothesen of een orthodontisch apparaat. Dit toestel stuurt een krachtige waterstraal op de tanden en ertussen. Het masseert ook het tandvlees, maar maakt de bacteriële plaque op het tandglazuur wel niet los.
  • Tandpasta met fluor: op de tandvlakken is een permanent proces van mineralisatie-demineralisatie aan de gang. Het fluor hecht zich aan het tandglazuur en maakt die zo veel beter bestand tegen de aantasting van de bacteriën die de plaque veroorzaken. Fluor gaat bovendien bacteriën tegen en vertraagt zo de ontwikkeling van tandplaque.

 

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 19/03/2012 - 18h07 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 23/03/2016 - 12h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Meer artikels