PUBLICITÉ

Tandplak

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wittige, circa 1-2 mm dikke, soms wat vlokkige, vrij zachte, afschraapbare laag, voorkomend op gebitselementen die niet regelmatig worden gereinigd. Voorkeurslokalisaties: langs het tandvlees en tussen de elementen. Tandplak bestaat voor ongeveer driekwart uit een netwerk van levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten. Verder komen erin voor: voedselresten, eiwitten en mineralen en granulocyten. Het geheel wordt bij elkaar gehouden en op het tandoppervlak gefixeerd door een kleverige tussenstof, die door sommige bacteriën wordt geproduceerd. De samenstelling van de tandplak varieert sterk van plaats tot plaats in de mond. De zuurgraad in de tandplak wordt vooral bepaald door de hoeveelheid melkzuur die door de bacteriën wordt geproduceerd, en deze zijn hierbij vooral afhankelijk van regelmatige aanvoer van suikers. Hoe frequenter het suikergebruik, hoe sterker de plakvorming en hoe meer zuur er wordt geproduceerd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ