PUBLICITÉ

Tanden poetsen, cariës, mondbad: de juiste dagelijkse handelingen

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 09/11/2015 - 17h00
-A +A

Mondhygiëne, niets lijkt zo simpel… Maar als we voor de rekken met de tandenborstels staan om er de juiste uit te kiezen, voelen we ons ineens verloren! Want wie weet eigenlijk hoe vaak en hoe lang we onze tanden precies moeten poetsen om volgens het boekje te werken? Of vanaf welke leeftijd kinderen tandpasta moeten gebruiken? Zorg dragen voor onze tanden, ons tandvlees, onze adem, cariës voorkomen… het is allemaal erg belangrijk. Ziehier de basisregels voor dagelijks gebruik voor het hele gezin, ook de kleinsten.

PUB

Zo poetst u uw tanden goed

  • We herhalen het tot vervelens toe: poets uw tanden!

Tanden poetsen is essentieel voor de hygiëne van onze tanden en ons tandvlees. Het voorkomt de vorming van de zogenaamde plaque die de tanden geel kleurt. Tanden poetsen verwijdert ook bacteriën en etensresten. Als we onze tanden niet poetsen, worden ze almaar viezer en ontstaat er cariës, ons tandvlees wordt aangetast en we krijgen een tandvleesontsteking. De huidige aanbeveling voor het poetsen van de tanden is twee keer per dag,’s ochtends en ‘s avonds, telkens twee minuten lang.

  • De juiste leeftijd om te beginnen

De mondzorg moet al vanaf de eerste levensmaanden beginnen, al bij baby’s dus en nog voor de tanden erdoor komen.

Dr. Anne-Lise CASTAN, tandarts in Corbeil-Essonnes (91): «Moeders - of vaders - moeten de mond van de baby binnenin reinigen, ook al voor de eerste melktanden erdoor komen. Dat  kan gewoon met een kompres dat rond de vinger wordt gewikkeld. Als de eerste tanden er dan door komen - dat is tussen 6 en 12 maanden - kunnen ze verder werken met kompressen of met een speciale vingertandenborstel.»

  • Tandpasta vanaf de leeftijd van twee jaar

Het poetsen met een tandenborstel en tandpasta begint best vanaf de leeftijd van 24 maanden, dan heeft het kind (bijna) al zijn melktanden (en zeker de kiezen). Doe daarvoor een beetje peutertandpasta (tandpasta specifiek voor kinderen tot vijf jaar) op de tandenborstel. Deze tandpasta heeft een heel laag fluoridegehalte omdat kinderen onder de vijf jaar nog niet kunnen spugen! Omdat er in deze tandpasta weinig fluor zit, wordt er vaak fluor als voedingssupplement via de mond bijgegeven.

  • Kenmerken van een goede tandenborstel

Zorg dat u een geschikte tandenborstel hebt: een elektrische tandenborstel is interessant omdat het tanden poetsen erdoor vergemakkelijkt wordt en ook efficiënter is. De kleine ronde kop van het borsteltje kan trouwens makkelijk in de hoekjes en gaatjes van de mond. Maar de grootte van de handgreep maakt zo’n borstel minder geschikt kinderen, en niet iedereen verdraagt ook de trillingen.

Dr. Castan: «Een klassieke tandenborstel kan perfect volstaan zolang het maar een medium of soepele tandenborstel is. Koop in ieder geval nooit een harde tandenborstel, die schuurt op het tandglazuur en zorgt ervoor dat het tandvlees zich terugtrekt! Een tandenborstel moet gemiddeld om de drie maanden vervangen worden (eventueel eerder als de haartjes beginnen te buigen).»

Zorg voor een frisse adem

  • Vergeet ook de tong niet

Om efficiënt te poetsen moet u ook de zone tussen de tanden en het tandvlees poetsen en natuurlijk ook de achterkant van de tanden. Maar dat volstaat niet.

Ook de tong moet gepoetst worden - eventueel met een tongschraper -, want daar zitten bacteriën die vluchtige zwavelverbindingen produceren en die zijn de oorzaak van een slechte adem.

  • Verwijder etensresten!

Tussen de tanden nestelen zich vaak etensresten. Als u er met de tandenborstel niet bij kan, zult u tandfloss moeten gebruiken om ze efficiënt te verwijderen (gebruik wel geen tandfloss bij kleine kinderen; hun tandvlees is nog te gevoelig en kan gaan bloeden).

Dr. Castan: «Handig om te weten als u eens uw tanden niet kunt poetsen: suikerarme kauwgom kan u in dit geval uit de nood helpen; het zorgt voor een speekselboost en helpt de etensresten in de mond oplossen. Het heeft dus een beetje het effect van een waterspoeling!»

  • Mondbad tegen kleine kwaaltjes

Het gebruik van een mondbad is heel interessant, bijvoorbeeld als het tandvlees ontstoken  is of bij kleine wondjes of aft.

  • Laat cariës verzorgen

Een slechte adem kan ook het gevolg zijn van cariës, gaatjes in de tand dus waar zich etensresten kunnen nestelen. Ga in dat geval meteen naar de tandarts.

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 09/11/2015 - 17h00

Met de medewerking van dr. Anne-Lise CASTAN, tandarts in de tandartsenpraktijk Dys & Orthodontie in Corbeil-Essonnes (91).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ