PUBLICITÉ

Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten!

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, journaliste santé op 17/08/2016 - 09h57
-A +A

Zo’n 5% van de Belgen poetsen hun tanden niet elke dag en heel veel mensen gebruiken hun tanden om noten kraken. Niets is zo slecht om onze tanden te beschadigen. Misschien is de zomer het ideale moment om weer goede gewoonten aan te nemen!

PUB

’s Avonds de tanden vergeten te poetsen

Volgens de officiële aanbevelingen moeten we onze tanden twee keer per dag poetsen: ‘s ochtends en ’s avonds. Toch vergeten veel Belgen om het te doen, vooral ‘s avonds.

“Dat is de slechtste van de slechte gewoonten en ze komt nog veel te veel voor”, stelt dr. Jacques Wemaere vast, tandarts-chirug in Cenon en adjunct secretaris-generaal van de ’Union Française pour la Santé Bucco-Dentaire’. Cariës vormt zich namelijk ’s nachts, als de speekselproductie vermindert en niet meer volstaat om de zuren die na het eten worden afgescheiden te neutraliseren. Na de poetsbeurt s‘ avonds is het raadzaam om ook nog tandfloss of interdentale borsteltjes te gebruiken om de laatste eetresten te verwijderen. Een goede poetsbeurt moet twee minuten duren en een tandenborstel (of de kop van de tandenborstel) moet om de drie maanden vervangen worden.

Noten kraken met de tanden

Met de tanden een fles openen, een draad doorbijten, noten kraken, een plasticverpakking openmaken, een etiket van een verpakking trekken... Het blijven oude en slechte hebbelijkheden. Als we dat regelmatig doen, beschadigen we onze tanden en kunnen onze tanden afbrokkelen, barsten of zelfs breken. Al die kleine verminkingen tasten ook het tandglazuur en de tandvullingen aan.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, journaliste santé op 17/08/2016 - 09h57

Op basis van een interview met dr. Jacques Wemeare, tandarts-chirug in Cenon en adjunct secretaris-generaal van de ’Union Française pour la Santé Bucco-Dentaire’.

Persconferenctie «Les 7 pêchés capitaux sources de mauvaise santé bucco-dentaire », Parijs, 9 juni 2016.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Gezonde tanden: uw tien goede voornemens Geüpdatet op 13/01/2015 - 16h21

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geven we u tien speciale tips mee om uw mond en tanden gezond te houden . Als we ons hele leven goede tanden willen hebben, moeten we namelijk de juiste handelingen kennen en ze elke dag in de praktijk brengen, a...

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Meer artikels