PUBLICITÉ

Tanden die uitvallen: onvermijdelijk gevolg van ouder worden?

Geüpdatet door Cindy Limpens, bewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé op 21/01/2013 - 10h03
-A +A

Zullen we allemaal eindigen als tandeloze oudjes? Dat is niet gezegd! Anders dan wat vaak wordt gedacht, is het loskomen van de tanden niet leeftijdsgebonden.

Meestal is het proces te wijten aan bacteriële ziektes zoals parodontitis. Als we ons op tijd laten behandelen, kunnen we onze tanden ons leven lang behouden en gezond houden.

PUB

Uitvallen van tanden heeft een bacteriële oorzaak

U zult dus niet noodzakelijk met een vals gebit eindigen! In tegenstelling tot de gangbare opvatting heeft het uitvallen van de tanden niets te  maken met oud worden.

De belangrijkste oorzaken van het loskomen van tanden zijn aandoeningen van het parodontium, dat zijn de weefsels die rond de tanden liggen en ze steun bieden (tandvlees en tandbot). De boosdoeners zijn in dat geval bacteriën die het parodontium aantasten.

Als het parodontium wordt aangetast, verliezen de tanden hun steun en stabiliteit. Dan zullen ze makkeljk gaan bewegen en misschien zelfs uitvallen.

 

Tanden verliezen kan op elke leeftijd

Aandoeningen van het parodontium komen helaas veel voor.  Zo zou15 tot 30% van de volwassenen tussen 35 en 44 jaar ermee te maken krijgen (1).

Chronische parodontitis verloopt langzaam, waardoor patiënten het meestal laattijdig ontdekken. Typische symptomen zijn het vaker bloeden van de tanden bij het poetsen en het tandvlees dat wijkt, waardoor de tanden gevoeliger worden.

Een aandoening van het parodontium is onopvallend en sluipend, maar ze kan wel een ravage aanrichten.

Als uw tanden bij het poetsen bloeden, mag u dat dus zeker niet negeren. Maak dan zo vlug mogelijk een afspraak bij uw tandarts.

 

Initialement publié par Cindy Limpens, bewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé le 22/01/2013 - 10h03 et mis à jour par Cindy Limpens, bewerkt door Marion Garteiser, journaliste santé le 21/01/2013 - 10h03

Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Maxime Dahan en Laurence Dahan, parodontologen.

(1) Wereldgezondheidsorganisatie: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs318/fr/index.html

(2) "Gum disease, causes, symptoms and treatments", National institute of Health Periodontal (NIH), Augustus 2012

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Belg heeft een slechte mondhygiëne! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De gemiddelde Belg gebruikt slechts twee tubes tandpasta per jaar en gaat gemiddeld slechts 1,3/1,4 keer (m./vr.) naar de tandarts, terwijl hij respectievelijk 4,2 en 5,5 keer per jaar zijn huisarts bezoekt. Meer dan 8 % van de bevolking heeft nog no...

Meer artikels