PUBLICITÉ

Tanden: aantal en functie

Geüpdatet door Dr. Sophie Emmanuelli op 06/02/2012 - 16h25
-A +A

Wellicht besteedt u veel aandacht aan uw tanden en verzorgt u ze dagelijks. Maar weet u hoeveel u er hebt en waarvoor ze dienen?

PUB

Hoeveel tanden hebben we?

Het gebit bestaat uit twee bogen, de zogenaamde tandbogen. De twee bogen hebben de vorm van een hoefijzer. De onderste tandboog ligt op de onderkaak; de bovenste boog op de bovenkaak.

Tijdens ons leven krijgen we twee keer nieuwe tanden.

De eerste keer breken de melktanden of het melkgebit door, de tweede keer het definitieve, volwassen gebit.

Rond de leeftijd van drie jaar zijn alle melktanden uitgekomen. In enkele jaren tijd worden ze allemaal vervangen door het volwassen gebit.

We krijgen 20 melktanden. Vanaf het centrum van de mond tellen we aan elke kwadrant van elke tandboog 5 tanden: 2 snijtanden (één centraal, de andere lateraal), 1 hoektand en 2 maaltanden.

Tussen 6 en 12 jaar vallen alle melktanden geleidelijk aan uit, en staan zo hun plaats af aan het volwassen gebit dat eronder groeit. Per boog worden de 4 melksnijtanden vervangen door 4 snijtanden, de 2 melkhoektanden door 2 hoektanden en de 4 melkmaaltanden door 4 premolaren (kiezen die zich normaal direct achter de hoektand bevinden).

 

Hoewel het per individu afhangt, breken de melktanden meestal door rond:

  • 6-8 maanden: de onderste, centrale snijtanden
  • 8-10 maanden: de bovenste, centrale snijtanden en onderste, laterale snijtanden
  • 10-14 maanden: de bovenste, laterale snijtanden
  • 14-18 maanden: de eerste, bovenste en onderste melkmaaltanden
  • 18-24 maanden: de bovenste en onderste hoektanden
  • 24-30 maanden: de tweede, bovenste en onderste melkmaaltanden.

 

De definitieve maaltanden komen uit zonder dat ze een andere tand vervangen. Per boog zijn er 6. Per halve boog verschijnt de eerste maaltand rond 6 jaar, de tweede rond 12 jaar en de derde – de zogenaamde verstandskies - op volwassen leeftijd.

Initialement publié par Dr. Sophie Emmanuelli le 06/02/2012 - 16h25 et mis à jour par Dr. Sophie Emmanuelli le 06/02/2012 - 16h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het abc van het tandenpoetsen bij kinderen Geüpdatet op 02/01/2008 - 00h00

Dat tandenpoetsen een absolute noodzaak is, daarvan is zeker iedereen overtuigd. Dat onze kinderen zich zo snel mogelijk met tandenpoetsen vertrouwd moeten maken, zal ook wel iedereen weten. Maar hoe moet dat gebeuren, op welke leeftijd en waarmee? D...

Meer artikels