PUBLICITÉ

Tandbederf: wat we erover moeten weten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aantasting van het tandbeen door voornamelijk uit de suikers in het voedsel gevormde zuren, leidend tot een slepende ontsteking en overgaand in weefselversterf.

De kalkmassa van het tandbeen is slecht bestand tegen zuur. Het tandglazuur of tandemail daarentegen is ook in sterk zuur slecht oplosbaar. In de mond bevindt zich een onnoemelijk aantal bacteriën die zich gaarne in groten getale vastzetten op kleine oneffenheden van het tandoppervlak. Sommige van deze bacteriën hebben de eigenschap uit de suikers in het voedsel zuren te kunnen vormen.
Deze zuren doen wellicht aan het onbeschadigde tandglazuur niet veel kwaad, terwijl het tandbeen voor een deel door het glazuur en voor een deel door het tandvlees tegen de directe werking van het gevormde zuur is beschermd.

Maar als door slijtage of andere oorzaak (emailbarstjes) de bedekking van de gebitselementen niet meer geheel volledig is, of als de tansvleesrand beschadigd is en zich teruggetrokken heeft, zodat de onbeschermde tandhals vrijkomt, kan het tandbeen worden aangetast en zeer geleidelijk worden opgelost. Is het zo ver dat het glazuur plaatselijk ontkalkt is, dan zal het een bergplaats voor etensresten worden, waarin de bacteriën hun werk kunnen voortzetten.

Bacteriën vinden in het glazuur weinig voedsel, maar zodra de weg in het glazuur is vrijgemaakt breiden zij zich in het tandbeen in alle richtingen uit, want daar vinden zij ook het eiwit in de tandbeenkanaaltjes als voedingsbodem.

De combinatie van zuurvormende, eiwitoplossende en rottingsbacteriën zet dan de vernieling van de kroon van de tanden en kiezen voort, waarna de bacteriën een etterige ontsteking van het merg van de tand (pulpa) kunnen veroorzaken (pulpa-abces) waarbij dit merg te gronde gaat.

Deze ontsteking kan zich via het wortelkanaal tot in het wortelvlies en het bot van de kaak uitbreiden. Op deze wijze ontstaan aan de wortelpunt ontstekingen en abcessen van het wortelvlies.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Tandabces: van a tot z Geüpdatet op 24/10/2011 - 11h47

Een tandabces is het gevolg van een besmetting ter hoogte van de tand of het tandvlees . Naast de normale antibioticabehandeling om de besmetting te stoppen, hangt de behandeling af van de ernst en de herkomst van de besmetting .

Meer artikels