PUBLICITÉ

Tandartsfobie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/05/2005 - 00h00
-A +A

Hartkloppingen, beven, misselijkheid, zweten, droge mond,… : sommigen krijgen er al last van zodra ze aan de tandarts denken. Tandartsfobie is een overdreven, intense en onbeheersbare angst die echte paniekaanvallen kan veroorzaken. Deze fobie is echter niet bevorderlijk voor een goede mondhygiëne en kan tot ernstige mond- en tandproblemen leiden.

PUB

Mannen hebben vaker last van tandartsfobie dan vrouwen. Ze geven vaak toe tegen alle pijnen bestand te zijn, behalve tegen tandpijn. Tandartsfobie is een combinatie van verschillende fobieën, van panische angst voor spuiten, bloed, de geur van een tandartskabinet of het geluid van de boor tot angst om te braken bij het nemen van tandafdrukken. Bij zoveel negatieve emoties gaan dergelijke patiënten liever niet naar de tandarts, ook al moeten ze dan hun zware tandpijn verbijten of kunnen ze niet glimlachen. In extreme gevallen kan er zelfs sprake zijn van zware tandverwaarlozing, met negatieve gevolgen voor het sociale en affectieve leven. Op die manier ontstaat algauw een vicieuze cirkel. De patiënt beseft immers hoe absurd zijn angst is en verbergt daarom zijn fobie, wat dan weer tot een sociale fobie kan leiden.

Wat is ertegen te doen?

Alleen een volledige behandeling in één keer en onder volledige verdoving kan deze patiënten hun glimlach teruggeven. Bij ongeveer 60 % helpen enkele psychotherapiesessies nadien om hen weer naar de tandarts te krijgen.

Uw schrik als kind leren te overwinnen

Naar schatting 50 % van de bevolking kampt met een zekere schrik voor de tandarts, ook al gaat het niet altijd om een echte tandartsfobie. Tandartsen beschikken vandaag over een hele reeks verdovingsmiddelen en pijnstillende middelen om pijn te voorkomen. Tijdens hun opleiding leren ze bovendien ook hoe ze de angst van de patiënt moeten verlichten. De eenvoudigste manier om dat te doen, is hem de behandeling uitleggen en de instrumenten laten zien. Ook relaxatie en zelfs hypnose kunnen soelaas bieden. Een goede manier om uw angst te overwinnen, is de oorzaak achterhalen en die meedelen aan uw tandarts. Ook de houding van uw familie tegenover tandverzorging kan echter een rol spelen. Schrik voor de tandarts wordt echter heel vaak doorgegeven van ouders op kinderen. Als de ouders openlijk uitkomen voor hun angst, zullen hun kinderen op hun beurt bang worden. Vandaar dat het erop aankomt van bij de eerste tandartsbezoeken een positieve houding aan te kweken, zeker als het bij het kind vooral gaat om angst voor het nieuwe en het onbekende.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/05/2005 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 25 april 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Mooie tanden voor minder geld Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Als u wilt vermijden te veel geld uit te geven voor de verzorging van uw tanden, kies dan een geconventioneerde tandarts die u regelmatig raadpleegt.

Meer artikels