PUBLICITÉ

Tamoxifène: doet jongeren groeien!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/04/2006 - 00h00
-A +A

Tamoxifène, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de kankercellen bij sommige vormen van borstkanker te blokkeren, zou jongens met een kleine gestalte kunnen helpen om enkele centimeters groter te worden. Deze eigenschap werd echter nog niet bevestigd door de medische autoriteiten.

PUB

Een preliminaire studie die onlangs in het blad Pediatrics verscheen, toont aan dat de toediening van Tamoxifène aan puberjongens met een kleine gestalte en met een beperkt groeipotentieel de verwachtingen in verband met hun gestalte op volwassen leeftijd verbeterde.

Tamoxifène: een sprong van 10 cm

Een team pediaters en endocrinologen die de studie leidden, volgde 7 jongens met een kleine gestalte, die gedurende 6 maanden tot 4 jaar twee keer per dag Tamoxifène innamen. Ze waren gemiddeld 15 jaar oud. 6 van de 7 jongeren namen tegelijkertijd ook groeihormonen. Op het einde van de behandeling was de voorspelde lengte op volwassen leeftijd met bijna 10 cm gestegen. Het gaat weliswaar om een voorspelling, want de volwassen lengte van deze jongeren is nog niet gekend. Zijn deze resultaten te danken aan Tamoxifène? Dat valt moeilijk te zeggen, vooral voor de jongens die ook groeihormonen innamen.Er werd behalve in één geval geen enkele bijwerking vastgesteld. Een van de jongeren rapporteerde problemen met zijn zicht, die na stopzetting en hervatting van de behandeling verdwenen. De effecten van Tamoxifène op lange termijn werden niet bestudeerd.

Tamoxifène: werkt in op de oestrogenen

Tamoxifène werd tot nog toe niet goedgekeurd in de behandeling van mensen met een kleine gestalte.Het product blokkeert de werking van de oestrogenen en wordt gebruikt om bepaalde vormen van borstkanker te behandelen en voorkomen. De oestrogenen oefenen tal van functies uit. Ze spelen een belangrijke rol in het reproductiesysteem van de vrouw. Ze stimuleren bepaalde vormen van borstkanker, wat het gebruik van Tamoxifène bij deze ziekte verklaart. Het is ook mogelijk dat ze een rol spelen bij de vele hormonen die de groei en lichamelijke rijping beïnvloeden. Het zijn bemoedigende resultaten, die echter nog moeten worden bevestigd of ontkracht door bijkomende studies.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/04/2006 - 00h00 Kreher, N. "Tamoxifen may boost short boys' height", Pediatrics, december 2005; vol 116: p. 1513-1515.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe groot wordt uw kind later? Geüpdatet op 17/03/2009 - 00h00

"Hoe groot wordt mijn kind op volwassen leeftijd?" We kunnen u geen precies, maar wel een statistisch antwoord bezorgen. Het is het resultaat van een berekening, met name de methode van Tanner. Maar opgelet, andere factoren kunnen de uiteindelijke le...

Jongeren en alcohol: de rol van de ouders Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

Elke week belanden in België 45 jongeren op de spoeddienst van een ziekenhuis omdat ze te veel alcohol hebben gedronken. De vaststelling is alarmerend, maar wat zijn de eigenlijke gevolgen voor deze jongeren? En wat kunnen de ouders doen?

Meer artikels