PUBLICITÉ

Talrijke hartpatiënten weten niet dat ze suikerziekte hebben

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00
-A +A

De stoornissen die voorbeschikken tot het optreden van diabetes (of suikerziekte), nl. glucose-intolerantie, zouden een zeer goede aanwijzing zijn van het risico van een recidief (nieuwe aanval) van myocardinfarct (afsterven van hartspierweefsel).

PUB

Net zoals hypertensie (hoge bloeddruk), roken en overgewicht is diabetes één van de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren (bijv. cerebrovasculair accident). Welnu, de resultaten van een studie hebben aangetoond dat glucose-intolerantie (een stoornis van het metabolisme die voorbestemt tot diabetes) op zich een risico inhoudt bij patiënten die reeds een myocardinfarct hebben doorgemaakt.Meer dan 180 Zweedse patiënten die wegens een infarct in het ziekenhuis waren opgenomen en geen bekende diabetes hadden, hebben deelgenomen aan de studie (gemiddelde leeftijd 64 jaar). De bloedglucoseconcentratie (of glycemie) werd gemeten bij opname, bij ontslag en 3 maanden later. 35% van de patiënten vertoonde een aanleg tot diabetes bij ontslag en 40% 3 maanden later. 31% van de patiënten vertoonde duidelijk suikerziekte bij ontslag en 25% na 3 maanden.Tot besluit, veel hartpatiënten die een myocardinfarct krijgen, weten ze niet dat ze aan suikerziekte lijden. Afwijkingen van de glucosetolerantie kunnen bij die personen nochtans zeer gemakkelijk worden opgespoord.Bij patiënten die het ziekenhuis verlaten na een myocardinfarct, is het dus zeer nuttig steeds diabetes of glucose-intolerantie op te sporen. Dan kunnen maatregelen worden genomen om een recidief te voorkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 30/07/2002 - 00h00 Norhammar A. et al., Lancet, 359: 2140-44, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Zwangerschapsdiabetes is een verstoorde koolhydraattolerantie die optreedt tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Hij wijst op een later verhoogd risico op type 2-diabetes. Sinds de veralgemeende screening is de prevalentie gestegen. Vandaag wo...

Meer artikels