PUBLICITÉ

Talalgie: ik kan geen voet meer verzetten

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/01/2012 - 11h11
-A +A

Er wordt vaak gesproken over het carpaaltunnelsyndroom en over de fameuze musculoskelettale stoornissen. Maar ook de hiel kan danig protesteren, zozeer dat de pijn het lopen kan bemoeilijken of zelfs verhinderen.

PUB

Plantaire fasciitis of talalgie

De voet is even complex als de hand en krijgt bovendien voortdurend schokken te verwerken tijdens het lopen of rennen. Hij bestaat uit tal van botjes die in het voetzoolgewelf op hun plaats gehouden worden door een groot vezelachtig membraan dat bestaat uit collageen: het plantaire peesvlies. Het is dat peesvlies dat meestal aangetast is bij hiel- en voetpijn. Als het alleen om hielpijn gaat, spreken we van plantaire fasciitis (of plantaire aponeurose) of talalgie. Het peesvlies kan namelijk scheuren door herhaalde microtrauma's of zware inspanningen. Vandaar dat het belangrijk is om goed, aangepast schoeisel te dragen en op de "alarmsignalen" te letten, kwestie van een pijnlijke voet niet te forceren.

Pijn aan de voet, pijn aan de hiel: reuma-aandoeningen elimineren

Is het kwaad geschied, dan moet u uw huisarts raadplegen. Die zal dan proberen een nauwkeurige diagnose te stellen door andere oorzaken van reumaziekten uit te sluiten, die eveneens voetpijn kunnen veroorzaken. Zo zal hij u vragen of u last hebt aan andere gewrichten, aan uw onderrug (lumbalgie), buik, ogen (bindvliesontsteking) of huid, om een aantal andere ziekten te elimineren: ankyloserende spondylartritis (wervelvliesontsteking), psoriatische reuma, het oculo-uretrosynoviaal syndroom, een buikontsteking en het syndroom van Behcet. Hij kan een bloedanalyse aanvragen om deze reumaziekten te elimineren, met onder meer het bepalen van de BZ (bezinkingssnelheid, een ontstekingsgraadmeter) en het typeren van HLA B27 (een genetische marker van ankyloserende spondylartritis). Is het bloedonderzoek normaal, dan kan een voetzoolechografie of zelfs een MRI uitgevoerd worden. Laten die een verdikking van het plantaire peesvlies zien, dan bevestigt dit de diagnose. In dat geval volstaat het meestal om de hiel te sparen (inleghak in mousse en zo nodig krukken) en niet-steroïdale ontstekingsremmers te nemen. Houdt de pijn aan, dan kunnen er ontstekingsremmende infiltraties uitgevoerd worden rechtstreeks in het peesvlies.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 05/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/01/2012 - 11h11

Pfeffer, G.B., ed. Plantar Heel Pain. first ed. Foot and Ankle Disorders, ed. S.M. Myerson. Vol. 2. 2000, W.B. Saunders Co.: Philadelphia. 834 -850.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Neem een goede zithouding aan voor uw rug Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat meerdere uren achtereen met een kaarsrechte rug zitten - bijvoorbeeld als men aan de pc werkt - kan leiden tot chronische rugklachten . De beste houding voor uw rug is inderdaad lichtjes gebogen, in een hoek v...

Meer artikels