PUBLICITÉ

Tai Chi helpt bij artrose van de knie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/12/2009 - 00h00
-A +A

Wat aan te vangen bij lokale artrose in de knie? De klassieke remedie zijn pijnstillers en stretchoefeningen! Maar hebt u er al eens aan gedacht om een paar keer per week Tai Chi te volgen om de artrose in uw knie te verbeteren?

PUB

Artrose van de knie of gonartrose


Atrose van de knie is een veel voorkomende kwaal. Bijna 40% van de 65-plussers heeft er last van. Gonartrose - zoals de aandoening ook heet - zorgt voor grote hinder en pijn. Ze kan echt een handicap worden bij het verrichten van de dagelijkse handelingen.
Gewoonlijk worden ontstekingsremmers voorgeschreven en krijgen mensen de raad om hun levenshygiëne te veranderen. De meest gebruikelijke tips zijn: afvallen, regelmatige lichaamsbeweging volgens de eigen mogelijkheden, aanpassing van de dagelijkse activiteiten, enz.
Ook kinesitherapie blijkt vaak doeltreffend bij artrose van de knie. Onlangs zijn de effecten van spierversterkende oefeningen trouwens nog eens bevestigd (1). De oefeningen - vooral contractie-oefeningen - gebeuren met of zonder toestel en zijn bedoeld om de quadriceps van het bovenbeen te versterken. Die zijn bij artrose van de knie vaak verzwakt. Ze verhogen de mobiliteit, het evenwicht en verbeteren de lichamelijke prestaties.
Tai Chi is een andere en even doeltreffende methode als de klassieke spiertraining. Dat is ook bewezen.

Tai Chi helpt tegen artrose van de knie


Aan een veertigtal mensen die al minstens tien maanden sukkelden met artrose in de knie werd gevraagd of ze Tai Chi wilden doen, twee keer per week een sessie van één uur, gedurende 3 maanden (2).
Er werd een vermindering van de pijnklachten vastgesteld met 75%, en ook 4 keer minder functionele handicaps. Er was ook een duidelijke verbetering van de lichamelijke capaciteiten, de autonomie en de algemene gezondheid. Ook de depressieve klachten verminderden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/12/2009 - 00h00 (1) Lange AK. Et coll., Arthritis Rheum., 59 (10) : 1488-94, 2008 ; (2) Wang C. et coll., Arthritis Rheum., 61 (11) : 1545-53, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
rose

Reeds 12 jaar doe ik Tai Chi waar ik echt gelukkig mee ben . Nu heb ik de laatste maanden zwaar last van artrose . Elke week doe ik Tai Chi en dat verlicht effectief de pijn . 's nachts heb ik nochtans veel last en ben nu ook in behandeling met acupunctuur .
Ik hoop dat het me allemaal goed zal doen . Positief denken , gezond eten , goed ademen , bewegen ... Optimist blijven ... :-)

PUBLICITÉ
Lees ook
Artrose van de knie: maak de zwachtels los! Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Personen met artrose van de knie gebruiken vaak een kniegoot om de pijn te verlichten en het aangetaste gewricht te ondersteunen. Studies tonen nu aan dat losse zwachtels van nut kunnen zijn, terwijl de klassieke zwachtels geen effect hebben.

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repeti...

Tai chi helpt bij fibromyalgie Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h22

Tai chi is een bewegingsleer die meditatie combineert met trage bewegingen. Beoefening van deze leer vermindert de klachten van mensen met fibromyalgie. Fibromyalgiepatiënten die aan tai chi doen, hebben vooral minder pijn en een betere levenskwalite...

Meer artikels