PUBLICITÉ

Tabaksontwenning: de rol van de arts

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/06/2003 - 00h00
-A +A

Tabaksontwenning ervaren artsen vaak als een ondankbare taak. Het tabaksprobleem zou echter systematisch moeten worden besproken bij elke raadpleging van een patiënt die rookt. Roken heeft immers verwoestende effecten voor de gezondheid. Jammer genoeg gebeurt dat veel te weinig. Artsen opleiden voor tabaksontwenning zou nochtans gunstig blijken voor de volksgezondheid.

PUB

Twee teams van artsen die in Zwitserland in een ziekenhuis werkten, kregen een specifieke opleiding die gericht was op een therapeutische opvoeding van de patiënt; het eerste team volgde een opleiding over tabaksontwenning (aanpak van de rokende patiënt, sensibilisering voor de gevaren van tabak, motivatietechnieken voor de patiënten, middelen om de ontwenning te garanderen, zowel gedragstechnieken als farmacologische middelen), terwijl het tweede, de controlegroep, een opleiding kreeg over het behandelen van patiënten met dyslipidemie.Vervolgens werden meer dan 250 rokende patiënten tussen 16 en 75 die niet spontaan hulp vroegen om van het roken af te geraken, gevraagd om aan de studie deel te nemen. In de groep van personen die werden behandeld door de artsen die een specifieke tabaksontwenningsopleiding hadden gevolgd, lag het percentage van patiënten die zijn afgekickt (13%) beduidend hoger dan in de controlegroep (slechts 5%). Op dezelfde manier wilde van de nog steeds rokende patiënten 94% van de personen uit de eerste groep stoppen, tegenover slechts 80% in de controlegroep. Deze studie toont aan hoe belangrijk het is dat toekomstige artsen worden opgeleid om om te gaan met rokers. Ze moeten zowel de rokers opsporen en hen laten inzien hoe belangrijk het is dat ze zo snel mogelijk stoppen met roken, als hen vormen over de verschillende middelen, zowel farmacologische als andere, om een roker te helpen ermee te kappen.Waarom zouden we in het studieprogramma van de medische opleidingen geen opleiding opnemen over het behandelen van rokers en tabaksontwenning?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 17/06/2003 - 00h00 Cornuz J. et coll., Efficacy of resident training in smoking cessation: a randomized, controlled trial of a program based on aplication of behavioral theory and practice with standardized patients. Annals of internal medicine, 2002; 136 : 429-437.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nee tegen tabak! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Om tegemoet te komen aan de vraag van één op de drie rokers die willen stoppen, heeft ons land een Tabak Stop Lijn geopend. Ze is operationeel vanaf 1 juni 2004.

Baarmoederhalskanker: niet passief roken! Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Uit verschillende studies is al gebleken dat er een verband is tussen roken en baarmoederhalskanker. Een nieuwe studie bevestigt die relatie en plakt er ook een cijfer op. Actief roken verdrievoudigt namelijk het risico op dit soort kanker. Passief r...

Roken en astma: redde wie zich redden kan! Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Astma is een ziekte die niet altijd goed begrepen wordt door wie eraan lijdt. Ze omvat twee specifieke aspecten: de ene - bronchoconstrictie of de astma-aanval - is goed zichtbaar, de andere - ontsteking van de bronchiën - niet. De eerste wordt behan...

Meer artikels