PUBLICITÉ

Tabak: de shisha is niet beter !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/02/2007 - 00h00
-A +A

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken. En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

PUB

De schadelijkheid van tabak is een feit

Met honderden toxische substanties in de rook, wordt de sigaret vandaag erkend als hoogst toxisch en staat het vast dat ze heel schadelijk is voor de gezondheid van mensen die roken, ook passieve rokers. De bewijzen stapelden zich in die mate op dat vandaag in heel de wereld wetten het licht zien die het roken op openbare plekken verbieden.

Roltabak en cannabis: nog schadelijker dan sigaretten

Onlangs werd aangetoond dat zelf gerolde sigaretten veel schadelijker zijn voor de gezondheid dan industrieel vervaardigde sigaretten. Niet veel later bleek dat ook het geval te zijn met cannabis. Of het puur gerookt wordt of gemengd met tabak, een joint roken is drie à zeven keer meer toxisch dan een sigaret.
In een heel recente studie werd de samenstelling van de rook van sigaretten en joints vergeleken. Cannabis bleek vier keer meer teer en tien keer meer koolstofmonoxidestofop te leveren dan sigaretten. De rook van gerolde sigaretten heeft een vergelijkbare samenstelling.
Na dat laboratoriumonderzoek stelde een consumentenmagazine dat het roken van drie joints hetzelfde effect heeft als het roken van een heel pakje sigaretten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/02/2007 - 00h00 Mededeling van professor Bertrand Dautzenberg, Pitié-Salpêtrière, Parijs, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Meer artikels