PUBLICITÉ

Tabak en pijn

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/07/2003 - 00h00
-A +A

Uit epidemiologische enquêtes is een positieve correlatie gebleken tussen tabaksgebruik en diverse plaatselijke pijnsyndromen, waaronder pijn aan de lenden- of halswervels.

PUB
Overzicht

Een Brits team probeerde die noties te preciseren via een schriftelijke vragenlijst die meer dan 22 000 volwassenen terugstuurden. De leeftijd van de respondenten lag tussen 16 en 64 jaar en ze werden gezocht in het patiëntenbestand van 34 huisartsen en bij het Britse leger. De vragen gingen voornamelijk over het tabaksgebruik en het bestaan van pijnlijke fenomenen tijdens de twaalf vorige maanden, pijn rond de lendenen, in de hals of de ledematen.Ongeacht de in aanmerking genomen pijnplaatsen en het geslacht van de 12 907 bestudeerde personen, is het voorbije of actuele gebruik van tabak een significante risicofactor voor lokale pijn gebleken, in het bijzonder in de subgroep van personen die daardoor hun gewone activiteiten hebben moeten afbouwen.

Diverse hypotheses

Om die relatie tussen tabak en pijn, in het bijzonder rugpijn, uit te leggen, werden diverse verklaringen geopperd. De eerste verklaring is strikt mechanisch: tabak leidt tot hoesten, wat letsels (hernia) aan de tussenwervelschijven kan stimuleren of verergeren.Een tweede verklaring is een toevallig verband. Er zijn immers meer rokers in de beroepscategorieën (in het bijzonder arbeiders) die bijzonder vatbaar zijn voor diverse letsels aan de tussenwervelschijven of RSI.Er werd ook een derde hypothese geopperd, die steunt op de directe letsels aan de spieren en het skelet, veroorzaakt door zuurstoftekort en/of de vaatvernauwing die wordt veroorzaakt door tabaksgebruik.Ten slotte is er nog een laatste uitleg, die het over een centraal mechanisme heeft, waarbij tabak de pijnperceptiedrempel verlaagt. Waarschijnlijk is de oorzaak van deze grotere frequentie van reumatische pijnsyndromen bij rokers een combinatie van al die mogelijkheden. Maar één ding staat vast: tabak heeft onmetelijk veel kwalijke gevolgen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 08/07/2003 - 00h00 Palmer et coll., Smoking and musculoskeletal disorders: findings from a British national survey. Annals of the Rheumatic Diseases, 62: 33, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nee tegen tabak! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Om tegemoet te komen aan de vraag van één op de drie rokers die willen stoppen, heeft ons land een Tabak Stop Lijn geopend. Ze is operationeel vanaf 1 juni 2004.

Op jonge leeftijd roken, verhoogt de kans op diabetes Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...

Meer artikels