PUBLICITÉ

Tabak en longkanker: flavonoïden verminderen de risico's

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/06/2008 - 00h00
-A +A

Wat de preventie van longkanker betreft, is stoppen met roken, zowel actief als passief, nog altijd de meest vanzelfsprekende voorzorgsmaatregel. Maar daarnaast kunnen een aantal voedingsgewoonten ook belangrijk en waardevol zijn, vooral wanneer zij zorgen voor de aanvoer van krachtige antioxidanten, zoals de flavonoïden.

PUB

Flavonoïden, waardevolle producten

Polyfenolen zijn een grote groep plantaardige stoffen, die bestaan uit verschillende klassen met raadselachtige namen zoals flavonoïden, proanthocyanidinen, stilbenen, coumarines, lignanen… De belangrijkste groep polyfenolen zijn de flavonoïden, met tot nu toe ruim 4.000 beschreven soorten in het plantenrijk. Hun consumptie wordt geschat op 1 gram per dag. Zij zijn onder andere te vinden in citrusvruchten, appelen, uien, rood of blauw fruit, thee en rode wijn.

Een reeds veronderstelde bescherming tegen kanker

Verschillende voorafgaande klinische studies suggereren dat flavonoïden een antimutagenische en anticarcinogene werking kunnen hebben. Onlangs werd dit verband voor het eerst op grote schaal onderzocht. Californische onderzoekers hebben de correlatie onderzocht tussen de consumptie van flavonoïden en de aanwezigheid van longkanker. Dat gebeurde bij 558 personen met longkanker en bij 837 in goede gezondheid verkerende mensen. De onderzoekers hebben ook rekening gehouden met de leeftijd, het geslacht, de etniciteit, de studiejaren, het tabaksgebruik en tot slot de energetische aanvoer.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 03/06/2008 - 00h00 Cui Y, Cancer, mei 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ