PUBLICITÉ

Tabak en adolescenten: de eerste vragenlijst over verslaving

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/05/2004 - 00h00
-A +A

Er bestaat nu ook een aangepaste vragenlijst over nicotineverslaving bij adolescenten. De vragenlijst werd uitgetest bij leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs en wijst uit dat al 70 % van de rokers tussen 10 en 17 jaar verslaafd is.

PUB

De DSM-IV is een internationale classificatie van de bestaande psychiatrische stoornissen. Via een vragenlijst wordt nagegaan of er sprake is van verslaving aan een bepaalde stof. Nochtans is de lijst nog nooit gebruikt om tabaksverslaving op te sporen. Vandaar dat een Spaans onderzoeksteam op het idee kwam om hem aan te passen voor jonge rokers. De lijst bevat in totaal 9 vragen.

1. Neemt je trek in sigaretten voortdurend toe? 2. Vind je dat de sigaretten die je rookt, steeds minder smaken? 3. Heb je minstens twee van de volgende symptomen als je een tijdlang niet gerookt hebt, zonder die op een andere manier te kunnen verklaren: prikkelbaarheid, een hevige aandrang om te roken, angst, neerslachtigheid, vermoeidheid, slaapproblemen, verhoogde eetlust, hoesten, mondzweren en concentratiestoornissen? 4. Heb je ooit al gerookt om die symptomen te onderdrukken? 5. Denk je meer te zullen gaan roken dan je aanvankelijk wilde? 6. Heb je al geprobeerd om te stoppen met roken of zou je dat willen? 7. Besteed je een groot deel van je vrije tijd aan sigaretten zoeken of roken? 8. Sport je minder omdat je rookt? 9. Rook je, ook al weet je dat het slecht is voor je gezondheid?

Vanaf drie positieve antwoorden is er sprake van nicotineverslaving.

De vragenlijst werd uitgetest bij een populatie van 53.000 leerlingen tussen 10 en 17 jaar uit het lager en middelbaar onderwijs.

  • 23 % verklaarde te roken, waarvan iets meer dan de helft meisjes (54 %);
  • 70 % is verslaafd geraakt (80 % van de jongeren van 10 of 11 jaar);
  • 20 % antwoordde 'ja' op vraag 3, 21 % op vraag 4, 15 % op vraag 5, 10 % op vraag 6 en 4 % op vraag 7.

Deze vragenlijst is belangrijk voor de strijd tegen tabak en om de impact van roken op het gedrag van jongeren na te gaan. Toch benadrukken de auteurs dat hij ook zeer interessant is om jongeren te laten zien hoe nicotineverslaving hun levenskwaliteit kan aantasten.

Tot slot wijzen we erop dat nicotineverslaving bij regelmatige volwassen rokers ontstaat na twee of drie jaar, maar bij jongeren veel vroeger optreedt, lang vóór ze regelmatige rokers worden.

Gepubliceerd door Bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 18/05/2004 - 00h00 Jimenez Clemente M.L. et coll., Arch. Bronconeumol, 39 : 303-309, 2004 ; Tabac Actualités N°46, februari 2004 ;
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis, hoe zit het bij de jongeren? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug bij jongeren. Vier op de tien jongeren van zeventien verklaren al cannabis te hebben gebruikt. In Europa horen de Belgische jongeren bij de grootste cannabisgebruikers (vijfde plaats op 36 landen). Welke f...

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Meer artikels