PUBLICITÉ

Tabak: 20 jaar onthouding doet het risico op nierkanker verdwijnen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Stoppen met roken vermindert het risico op nierkanker. Toch duurt het meer dan 20 jaar voor dit risico volledig verdwijnt!

PUB

De relatie tussen roken en nierkanker is veel minder sterk dan die tussen roken en longkanker of kanker van de bovenste lucht- en spijsverteringswegen (mondholte, larynx, slokdarm). De impact van tabaksontwenning op de longkankerincidentie werd geanalyseerd op basis van de gegevens uit een Amerikaans bevolkingsregister tussen 1986 en 1989. Aan het onderzoek namen 406 personen deel (tussen 40 en 85 jaar).

De belangrijkste resultaten van de studie zijn de volgende:

  • Er is minstens 20 jaar volledige onthouding nodig vóór ex-rokers niet langer een hoger absoluut risico op nierkanker lopen dan personen die nooit gerookt hebben! Dit resultaat houdt weinig verband met hoeveel of hoelang ze vóór die 20 jaar onthouding hebben gerookt. Kortere onthoudingsperiodes, d.w.z. minder dan 10 jaar of tussen 10 en 19 jaar, blijken het risico op nierkanker slechts matig te doen dalen.
  • Ook andere studies analyseerden het verband tussen roken en nierkanker. De meest grootschalige studie (1.732 gevallen) werd gepubliceerd in 1995. Daaruit bleek dat alleen diegenen die al meer dan 25 jaar gestopt waren met roken, een ietwat lager risico liepen. Deze studie was echter methodologisch niet zo verfijnd als de onlangs gepubliceerde studie.

Wat moeten we daaruit onthouden?

Vooral dat stoppen met roken altijd een gunstig effect heeft. Om een tabaksrisico volledig teniet te doen, zijn echter soms jaren tijd nodig. Met andere woorden: het is nooit te laat om te stoppen met roken… maar het is altijd te vroeg om ermee te beginnen!Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00 Parker AS et coll., Smoking cessation and renal cell carcinoma. Ann. Epidemiol., ; 13 : 245-51, 2003 ; McLaughlin JK. et coll., International renal-cell cancer study. I. Tobacco use. Int. J. Cancer, 60 : 194-98, 1995.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pil en roken: slecht voor het hart Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

De inname van een oraal anticonceptivum (de pil) verdubbelt het risico op myocardinfarct. Vrouwen die de pil nemen vóór de leeftijd van 40 jaar, moeten dus veiligheidshalve de voorkeur geven aan de minder gevaarlijke anticonceptiva van de derde gener...

Meer artikels