PUBLICITÉ

De symptomen van schizofrenie herkennen

Gepubliceerd door Psychonet Productions op 25/07/2011 - 13h55
-A +A

Schizofrenie is een psychische aandoening die zich meestal op jongere leeftijd - bij jongeren en jongvolwassenen - openbaart. Ongeveer 2% van de wereldbevolking lijdt eronder. De ziekte vergt medische opvolging en psychologische ondersteuning. Het is van cruciaal belang dat de eerste tekenen van opkomende schizofrenie zo vroeg mogelijk worden herkend zodat die behandeld kunnen worden.

PUB

Hoe uit schizofrenie zich?

Schizofrene stoornissen uiten zich door wanen, erg verward denken en het zich afzonderen. De precieze oorzaken van de ziekte zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het zou gaan om een combinatie van genetische, cerebrale en omgevingsfactoren. Er zijn twee categorieën van symptomen te onderscheiden.

  • Bij de positieve symptomen gaat het om een afwijkende werking van de hersenen. De zieke heeft hallucinaties (visuele en/of auditieve) en wanen, zijn denken is verstoord en hij praat incoherent, en hij vertoont ongebruikelijke en dwangmatige gedragingen.
  • De negatieve symptomen duiden op een verzwakking van de normale functies. Schizofrene patiënten voelen zich leeg en kunnen hun gevoelens niet uitdrukken, ze hebben geen energie, ze zijn gevoelsmatig onverschillig en neerslachtig.

 

Vroegtijdige opsporing van de symptomen

De eerste symptomen van schizofrenie verschijnen in de puberteit en kunnen plots optreden na een zogeheten acute ‘bouffée délirante’. Deze kortstondige wanen zijn een typisch verschijnsel dat op het begin van de ziekte duidt. Ze kunnen optreden na het innemen van hallucinogene drugs. Problemen van schizofrenie ontwikkelen zich geleidelijk aan, in enkele weken of zelfs een jaar. Familie en vrienden moeten dus waakzaam zijn als de jongere depressief is, aan slapeloosheid lijdt, zelfmoordgedachten heeft en enorm moe is. De jongere zal zich tegelijk in zichzelf terugtrekken en komt affectief heel kil over. Hij trekt zich terug uit het sociale leven en verliest zich in dromen. In de dagelijkse activiteiten uit dit zich in een vermindering van de intellectuele prestaties, examens die niet lukken, isolement van het familiale leven en een breuk met vrienden. De jongere neemt onbegrijpelijke beslissingen; hij geeft bijvoorbeeld zijn baan op. Hij voelt zich aangetrokken tot vreemde ideologieën en marginaal gedachtegoed zoals satanisme, mystieke religieuze bewegingen, sektes en occultisme. Soms heeft hij een starende blik, verminkt hij zichzelf … Deze symptomen zijn niet te verwarren met de opstandigheid en problemen die alle pubers kenmerken. Bij een beginnende schizofrenie zijn bizar gedrag, angst, isolement en apathie soms discreet aanwezige signalen waar speciaal op gelet moet worden.

 

Gepubliceerd door Psychonet Productions op 25/07/2011 - 13h55
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
john

Er is geen antwoord gegeven op de vraag of schizofrenie te genezen is......... Het antwoord zal nee zijn

PUBLICITÉ
Lees ook
Mensen met schizofrenie: zijn ze zo anders? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Schizofrenie is een psychische aandoening die bij het grote publiek weinig bekend is en daarom ook angst inboezemt. Mensen met deze ziekte lijken heel anders dan mensen die zich goed in hun vel voelen en daardoor lijken ze ook moeilijk te begrijpen....

Oestrogeen helpt bij schizofrenie Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerki...

De begeleiding van schizofrene patiënten in remissie Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

Belgische psychiaters en zorgverleners, gegroepeerd in de vzw Remissie, lanceren een project dat het behoud van remissie nastreeft bij patiënten die met schizofrenie kampen: Puente. Met Puente wil de vzw een brug slaan tussen het verblijf in het ziek...

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Meer artikels