PUBLICITÉ

De symptomen van multiple sclerose

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 28/09/2012 - 11h02
-A +A

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen van multiple sclerose?

PUB

Wat zijn de oorzaken van multiple sclerose?

België telt 8.000 mensen die getroffen zijn door deze auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel. Zoals dat het geval is met alle auto-immuunziekten, vergist het afweersysteem zich van doel, beschouwt het lichaamseigen cellen als vreemd en begint het het eigen lichaam aan te vallen.

Bij multiple sclerose leidt dit tot de geleidelijke aantasting van de myelineschede die de zenuw omgeeft en isoleert. De myelineschede zorgt normaal voor de versnelling van de informatieoverdracht. Zonder deze schede gaat de overdracht van de zenuwinformatie vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam geleidelijk vertragen en soms zelfs blokkeren.

Het gevolg is dat handicaps kunnen optreden en mettertijd ook verergeren.

Hoe kan men multiple sclerose herkennen?

Sommige typische symptomen wijzen in de richting van multiple sclerose en gelden als duidelijke waarschuwingstekens.

  • Motorische symptomen: Een plaatselijke spierzwakte die de motoriek hindert, moeilijkheden om sommige bewegingen te controleren, beven.
  • Sensibiliteitsstoornissen: Vermindering van het gevoel bij sommige lichaamsdelen, stijfheid, slaperig gevoel in de ledematen, kriebelingen, korte plaatselijke pijn, gevoel van elektrische schokken.
  • Problemen met het gezichtsvermogen: Insufficiëntie van de visuele scherpte, dubbel zicht, pijn bij het bewegen van de ogen, ongecontroleerde oogbewegingen.
  • Cognitieve symptomen: Problemen met sommige hersenfuncties: geheugen- en aandachtsstoornissen, enz.
  • Urinaire stoornissen: Incontinentie. 
  • Evenwichts- en coördinatiestoornissen: Evenwichtsverlies.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 28/09/2012 - 11h02

5de Nationale dagen van de strijd tegen multiple sclerose (Frankrijk), Union française pour la lutte contre la sclérose en plaques, UNISEP, 21-28 maart 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

Meer artikels