PUBLICITÉ

Symptomen van diabetes: hoe kunnen we ze vroegtijdig herkennen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/12/2015 - 11h47
-A +A

Het is erg belangrijk dat diabetes wordt opgespoord voor de aan deze ziekte verbonden complicaties optreden. Prof. Patrick Vexiau* legt uit wat de symptomen van diabetes zijn en welke mensen risicopersonen zijn.

PUB

Kan iemand diabetes hebben zonder het te weten? Hoe wordt de diagnose van diabetes dan gesteld?

Prof. Patrick Vexiau: Heel zeker, men kan diabetes hebben zonder het te weten. Volgens onderzoek van de UKPDS (United of Kingdom Prospective Diabetes Study) ligt het echte begin van diabetes zelfs 8 tot 10 jaar voor de diagnose van de ziekte. In meer dan 80% van de gevallen wordt de diagnose van diabetes gesteld naar aanleiding van een systematisch bloedonderzoek bij een of andere klacht. Op de dienst intensieve verzorging van cardiologie heeft 20% van de patiënten diabetes. Bij de helft ervan werd de diagnose gesteld naar aanleiding van deze ziekenhuisopname, dus bij een acute complicatie van de kransslagader. Bij heel wat mensen wordt de diagnose van diabetes pas gesteld als zich een complicatie van deze ziekte voordoet, en dan moet je weten dat die complicatie tien jaar of langer na het begin van diabetes optreedt. Dat toont aan dat de ziekte vaak een volle tien jaar niet bekend of gediagnosticeerd is.

 

Hoe zijn de symptomen van diabetes te herkennen?

Prof. Patrick Vexiau: De symptomen van diabetes zijn optreden van het zogenaamde polyurie-polydypsie-syndroom. Dat betekent dat de patiënt grote dorst heeft en ook vaak moeten plassen, vooral ‘s nachts. Hij wordt er wakker door en moet opstaan. Deze symptomen treden wel pas op als er suiker in de urine is, en dat gebeurt bij een glykemie (suikergehalte van het bloed) van meer dan 1,80g/l. In de praktijk betekent dit dat de glykemie ver boven de 2g/l is op het moment dat deze symptomen zichtbaar worden. Dat gaat dan vaak gepaard met gewichtsverlies. Als deze symptomen optreden, is de diagnose dus al te laat. Het zijn dus niet de rechtstreeks aan diabetes verbonden symptomen die tot de diagnose moeten leiden, maar alles wat aan diabetes voorafgaat.

Het gaat dan vooral om antecedenten in de familie. Als een van de ouders op zijn vijftigste diabeteslijder geworden is en tien jaar lang onwetend was over zijn toestand, heeft hij de ziekte dus op zijn veertigste gekregen. Daarom moeten de kinderen vanaf hun vijfendertigste regelmatig systematisch onderzocht worden.

Het voorkomen van andere afwijkingen zoals een te hoge cholesterol, hypertensie of een onverklaarbaar ontstekingssyndroom moet aanzetten tot het opsporen van een stofwisselingsprobleem, iets wat vaak gepaard gaat met diabetes.

Ook gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht zijn belangrijke factoren die tot een aanleg voor diabetes kunnen leiden. Patiënten die weinig actief zijn en/of overgewicht hebben moeten zich dus regelmatig op diabetes laten onderzoeken, zeker als het gaat om obesitas van het androïde type (van de buik).

Het is ook bekend dat vrouwelijke diabetici vaak grote baby’s baren. Elke vrouw met een kind dat bij de geboorte meer dan 4,5 kilo weegt, moet zich regelmatig laten controleren op diabetes.

Alleen door screenings en systematisch onderzoek kan de diagnose vroeg genoeg gesteld en de diabetes behandeld worden om zo complicaties te voorkomen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/01/2011 - 11h17 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/12/2015 - 11h47

*  Prof. Patrick Vexiau is secretaris-generaal van de Franse Vereniging van Diabetici (AFD) en hoofd van de dienst diabetologie en endocrinologie in het ziekenhuis Saint-Louis in Parijs (AP-HP).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels